Erişilebilirlik

“Yalnız Kurt” Saldırılarını Durdurmak Zor


“Yalnız Kurt” Saldırılarını Durdurmak Zor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Terör eylemlerinin geçen hafta Kanada'nın başkenti Ottawa ve Quebec’teki saldırılar gibi giderek “yalnız kurt” saldırı türüne dönüştüğü görülüyor. Amerika'nın Sesi muhabiri Londra muhabiri Al Pessin, genellikle küçük ölçekli bu saldırıların önlenmelerinin genellikle zor olduğunu bildiriyor

IŞİD destekçisi olduğu sanılan saldırgan, Ottawa’daki savaş anıtında nöbet tutan askeri öldürdü ve kentte panik yaşanmasına neden oldu. İki askerin vurulduğu bu eylemin yanısıra yakın geçmişte bir askerin bir militan tarafından araba ile ezilerek öldürüldüğü olaylar, dünyada alışılagelmiş büyük ölçekli saldırılara benzemiyor.

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü Başkanı Michael Clarke’a göre küçük ölçekli saldırılar militanlar arasında moda olmuşa benziyor:

“2006’dan beri sadece iyi derecede eğitim almış veya terör yöntemlerine aşina kişilerin değil, eğitimsiz insanların da sadece motivasyonlarından dolayı tek başlarına veya bir yardımcıyla terör saldırıları gerçekleştirdiğine tanık oluyoruz.”

Bu da onların büyük gruplara kıyasla yakalanmasını ve durdurulmasını zorlaştırıyor.

Michael Clarke: “Tecrübe eksiklikleri, nerede ve ne yapacaklarının tahmin edilememesi ile kapanıyor. Bunun yanında yeterince kişinin tek başına eylem düzenlemesi halinde, elbette çok azı bile olsa bazıları hedeflerine ulaşıyor.”

Ama herkesi korkutan, Ottawa ve Quebec saldırganlarının güvenlik güçleri tarafından tanınıyor olması.

Skype üzerinden konuşan Maplecroft Risk Değerlendirme Şirketi yetkilisi Trevor Slack, bu durumun cevaplaması zor birçok soruyu ortaya çıkardığını söyledi:

“Bu faillerin, Irak ve Suriye’ye gidip IŞİD saflarında neden ve ne zaman savaşmak istediklerinin yanısıra, tanındıkları halde neden gözaltına alınmadıkları da sorgulanmaya değer.”

Nitekim, uzmanlara göre basit güvenlik önlemleri genellikle profesyonel olmayan saldırıları önlemeye yetebilir.

Trevor Slack’a göre, saldırı sonrası sert bir açıklama yapan Kanada Başbakanı Stephen Harper halkın desteğine sahip:

“Bence Kanada’nın IŞİD’e karşı savaşa desteği artacak, aynı zamanda iç politikaları da sertleşecek.“

Michael Clark’a göre, geçmişte de olduğu gibi hükümetin alacağı güvenlik önlemlerinin halktan tepki görebilir:

“Hiç kimse, aşırı gözetim altında tutulan ve dinciliğe itilen her bireyin otomatik olarak yakalanacağı bir toplumda yaşamak istemez. Bizim sormamız gereken, ne kadar büyük bir riskle yaşayabiliriz? İngiliz halkı örneğin bu tür olayların önlenemeyeceği gerçeğini kabullenmiş görünüyor.”

Clark, bireylerin veya örgütlerin bu tür saldırıları sürdürerek Batı ülkelerini politikalarını değiştirmeye zorlamasının imkansız olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG