Erişilebilirlik

Yakın Bir Yıldızda Dünyalar Dolusu Su Bulundu


Spektrometre ölçümü yıldınızın çemberinde değişik yapılarda buz zerrecikleri bulunduğunu gösteriyor
Spektrometre ölçümü yıldınızın çemberinde değişik yapılarda buz zerrecikleri bulunduğunu gösteriyor

Avrupa Uzay Dairesi genç bir yıldızın çevresinde gaz, tuz ve buz parçacıklarından oluşan bir çember buldu

TW Hydrae adlı genç yıldız Dünya’dan 175 ışık yılı uzakta bulunuyor. 10 milyon yaşında olduğu tahmin dilen çemberindeki parçacıklar zamanla gezegen ve kuyruklu yıldızlara dönüşecek. Kuyruklu yıldızların taşıdığı buz parçacıkları ise, temas ettikleri yeni gezegenlerde deniz ve okyanuslar oluşmasına sebep olacak.

Herschel uydusundan elde edilen bulgular, TW Hydrae’nin çemberinde Dünya’daki tüm okyanusları binlerce kez dolduracak miktarda su kaynağı bulunduğunu gösteriyor.

Hollandalı ekibin başkanı Leiden Üniversitesi’nden Michiel Hogerheijde, Güneş Sistemi’nin de birkaç milyar yıl önce aynı şekilde oluştuğunu söylüyor.

Yeni araştırmadan çıkarılan önemli bir sonuç Dünya gibi gezegenlere suyun kuyruklu yıldızlar aracılığıyla gelmiş olması. Başka bir önemli sonuç başka yıldızlarda da Dünya gibi binlerce denizli gezegen bulunması ihtimali.

Yılbaşında Amerikalı gökbilimciler Dünya’dan 12 milyar ışık yılı uzaktaki bir gökadada su bulmuştu. Gökadanın merkezindeki karadeliğin çevresinde dönen su kütlesinin miktarı Dünya’daki tüm okyanuslardan 120 trilyon kat daha fazlaydı.

XS
SM
MD
LG