Erişilebilirlik

Yabancılara Oy Hakkı Fransız Senatosu’ndan Geçti


Yabancılara Oy Hakkı Fransız Senatosu’ndan Geçti
Yabancılara Oy Hakkı Fransız Senatosu’ndan Geçti

Fransız Senatosu’nda çoğunluğu ele geçiren ana muhalefet Sosyalist Parti tarafından hazırlanan ve AB üyesi olmayan yabancılara yerel seçimlerde oy kullanma hakkı getiren yasa önerisi Senatosu’ndan geçti. Hükümetin muhalefetine rağmen yasada ısrar eden Sosyalist Parti’nin önerisi dün gece geç saatlerde yapılan oylama sonunda, 166 hayır oyuna karşı 173 oyla kabul edildi.

Fransız Senatosu’nda dün yapılan görüşmelerde, hem Genel Kurul Salonu’nda hem de Senato dışında ciddi tartışma ve protestolar gerginlik yarattı. Yeşiller partisi Cumhurbaşkanı adayı Eva Joly ve yeşiller, yasayı savunmak için Senato önünde toplanırken, aynı anda yasaya karşı çıkan aşırı sağ parti Front National’in cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen de yasa karşıtları ile Senato önünde gösteri yaptı. Karşıt görüşlü göstericileri polis kordonu ayırdı. Eva Joly, ‘vergisini ödeyen yabancıların, belediyelerde söz sahibi olmasını’ savunurken, Le Pen, “Oy hakkı cumhuriyetin en sembolik unsurudur” diyerek karşı çıktı

Fillon: “Cumhuriyetin temeline saldırı”

Görüşmelerde hükümet adına söz alan Başbakan François Fillon, “Bu yasa cumhuriyetin önemli temellerinden birini yıkmaktadır. Sol, son derece sorumsuz davranarak tehlikeli bir yola giriyor. Yurttaş ve Fransız olma kavramlarının içini boşaltıyorlar. Fransız vatandaşlığı ile seçme hakkını ayırmak, kamusal tartışmayı alt topluluklar seviyesine indirgemektir” dedi. Yasaya sert muhalefet eden İçişleri Bakanı Claude Gueant da, “Oy kullanıyoruz çünkü vatandaşız. Vatandaşız çünkü Fransız’ız. Fransa’da oturduğumuz için yurttaş değiliz” diye konuştu.

Türkiye kökenli senatör savundu

Görüşmelerde öneriyi savunan İstanbul yahudilerinden üç ayrı vatandaşlığı olan (Franszı, Türk ve İsrail vatandaşlığı) Yeşiller Senatörü Esther Benbassa, kürsüden, Nicolas Sarkozy ve bakanların daha önce yasayı savunan sözlerini aynen okuyarak, “Bu yasa geçmeli” dedi.

Fransız yasalarına göre, Senato’da kabul edilen bir yasa Parlamento’dan da geçmek zorunda. Seçme hakkı getiren yasa sağın çoğunlukta olduğu Parlamento’da kabul edilse bile, son aşamada cumhurbaşkanına gidecek. Cumhurbaşkanı da, ya konuyu referanduma götürme kararı alacak ya da, Elysee’nin tozlu raflarına kaldıracak. Yasaya karşı çıkan Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yasayı geçirmesi beklenmiyor.

Yasa Türklere ne getiriyor?

Senato’dan geçen yasa, Fransa’da 5 yılı aşkın süre oturan ancak vatandaş olmayan yabancılara yalnızca yerel seçimlerde seçme hakkı veriyor. Yurttaş olmayan yabancılar sadece oy hakkına ve belediye meclislerine seçilme hakkına kavuşacak. Ancak belediye başkanlığına aday olamayacak. Bu uygulama AB üyesi ülke mensubu yabancılar için zaten uygulanıyordu. AB içinde çok sayıda ülke yabancılara yerel seçimlerde oy kullandırıyor. Fransa bu konuda en çok geciken ülkelerden. Bu nedenle Almanya, Hollanda ve Brüksel gibi ülkelerde, önce yerel seçimlerde iş başına gelen Türk adaylar, milletvekilliği ve bakanlığa kadar yükseldiği halde, Fransa’da bu güne kadar tek milletvekili ya da bakan çıkmadı. Yasa uygulamaya geçerse, uzun vadede, Türk adaylara da yerel yönetimlerden politikaya atılarak, daha üst politik makamlara gelme yolunu açabilecek.

XS
SM
MD
LG