Erişilebilirlik

Baharatlar Kanser Tedavisinde Kullanılabilir mi?


Doktor Bharat Aggarwal
Doktor Bharat Aggarwal

Dünyanın dört bir yanında araştırmacılar farklı kanser türlerini tedavi etmek için yeni ve daha iyi yöntemler ararken, beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminde yapılabilecek küçük değişikliklerin çoğu zaman kanseri önleyebileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre, sigara, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı kilo ve stres kansere yol açan risk faktörlerinin başında geliyor.

Hindistanlı doktor Bharat Aggarwal, Houston’da bulunan M.D. Anderson Kanser Kliniği laboratuarlarında, Hint safranı da olarak bilinen zerdeçal gibi baharatları tıbbi amaçlı kullanmayı deniyor. Doktor Aggarwal, "Bu baharatlar yüzyıllardır et ürünlerini uzun süreli saklamak için kullanılıyor; mantar, bakteri ve virüslere karşı direnç oluşturuyor," diyor.

Doktor Agarwal araştırmalarının çoğunda köri sosunun yapımında kullanılan zerdeçal baharatındaki curcumin adlı maddeye yoğunlaşıyor. Curcumin kanser tümörü hücrelerinin üremesini engelliyor.

Bazı doktorlar kanser hastalığının tedavisi için baharat kullanmayı ciddiye almasa da Doktor Agarwal bunda ısrarlı. Doktor, bu konuda yalnız olmadığını söylüyor: “Yalnızca geçen yıl, curcumin üzerine 10’dan fazla klinik deney yapıldı. 100 mg Curcumin’in insanlarda iltihap oluşturan kimyasalları engellediği görüldü. Üstelik bu deneyler fareler üzerinde değil insanlar üzerinde yapıldı.”

Ancak Agarwal, curcumin ya da başka bir gıdanın kanseri önlemede mucize yaratmayacağını vurguluyor. Doktora göre, sürekli aynı gıdaları tüketmekten kaçınmalı, çeşide yönelmeli ve doğal gıdalarla beslenmeli: “800 farklı gıda çeşidi var. Ancak sıradan bir Amerikalı yalnızca 10 çeşit gıda tüketiyor. Sofralarınıza biraz çeşit katın.”

Baharatlar Kanser Tedavisinde Kullanılabilir mi?
Baharatlar Kanser Tedavisinde Kullanılabilir mi?


Atlantalı aşçı Hans Rueffert da pişirdiği yemeklerde çeşide önem veriyor.Aşçı, “Her iyi aşçı sürekli farklı kültürler ve mutfaklar hakkında bilgi edinmeye ve içlerinden en iyisini seçmeye çalışır,” diyor.

Ancak Rueffert özellikle sağlıklı beslenmeye önem veriyor çünkü kendisi de kanseri yenmiş. Hastalık nedeniyle Rueffert’ın midesi ve yemek borusunun bir kısmı alınmış. Rueffert, "Radyasyonun, kemoterapinin nasıl birşey olduğunu iyi biliyorum; ameliyat olmanın da… O yüzden, hangi gıdaların sağlığa yararlı olduğunu açıkçası kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum," diyor.

Doktor Agarwal’a göre, gıdalardaki kimyasalları incelemek, genetik etkenler üzerine yapılan pahalı araştırmalardan daha etkili: “Sahip olduğumuz genleri değiştirmemize imkan yok, bu konuda yapılan araştırmalara gereğinden fazla para harcanıyor.”

Doktor, curcumin gibi baharatların sağlığa yararlı olduğunun uzun süredir bilindiğini söylüyor: "Son derece faydalı olan bu doğal bileşim, binlerce yıldır kullanılıyor ve oldukça pahalı."

Dünyanın yaşlı nüfusu arttıkça hastalıkların tedavisi kadar, bunların oluşumunu engelleyecek sağlıklı beslenme gibi önlemler de önem kazanıyor.

XS
SM
MD
LG