Erişilebilirlik

Woody Allen'in Son Filmi: "Paris'te Geceyarısı"


Woody Allen'in Son Filmi: "Paris'te Geceyarısı"
Woody Allen'in Son Filmi: "Paris'te Geceyarısı"

Woody Allen, son filmi ‘Midnight in Paris’te mazide kalan bir dönemin baş döndürücü cazibesini anlatıyor. Ünlü yönetmen kusursuz görünümlü Paris’i beyazperdeye aktarırken aynı zamanda bu kentte yüzyıllardır devam eden bir hikayeyi de izleyenlere aktarıyor.

Amerikalı senarist Gil ve nişanlısı Inez romantik bir gezi için Paris’e gidiyor. Gil Inez’e sırılsıklam aşık, ancak ikisi de farklı dünyaların insanları. Gil Paris’te Bohem hayatı sürüp roman yazmak istiyor. Sosyal statü ve parayı seven maddiyatçı Inez ise aşırı muhafazakar ailesine çok bağlı.

Gil ve Inez’le birlikte Paris’e Inez’in ailesi de geliyor. Inez’in babası bir iş anlaşması yapmayı planlıyor. Inez ve Gil arasındaki ilişki giderek bozulmaya başlıyor. Inez’in üniversiteden eski bir arkadaşı ve arkadaşının Sorbonne’da profesör olan ukala nişanlısı Paul’le buluşması, ilişkiyi daha da gerginleştiriyor. Gil, Paul’den bıktığı için artık yalnız kalmak istiyor. Paris’in eski sokaklarında dolaşırken saat geceyarısını vuruyor. Gil aniden 1920‘lere zaman yolculuğuna çıkıyor. Bir partide Pablo Picasso, Salvador Dali ve Ernest Hemingway’le tanışıyor. Ve bu kez gerçek anlamda aşık oluyor. Aşık olduğu Picasso’nun metresi Adriana’yı Marion Cotillard oynuyor. Gil her gece tılsımlı bir geçmişe gidiyor, her sabahsa 21‘inci yüzyılda uyanıyor.

Woody Allen bu masalsı öyküyü komedi unsurlarıyla akıllıca süslerken izleyicilere büyülü bir Paris’e yaşatıyor.

Allen, ”Paris’i duygusal açıdan göstermek, kent hakkında hissettiklerimi aktarmak istedim. Gerçekleri yansıtmak önemli değildi. Sadece Paris’i kendi bakış açımdan anlattım,” diye konuşuyor. Allen, zamanın en önemli entellektüel kişiliklerini yansıtmak için filmde birçok ünlü isme yer veriyor. Salvador Dali’yi oynayan Adrian Brody bunlardan biri.

Ünlü oyuncu, ”Dali’yi oynamayı ilk kez kabul ettim. Farklı yapımlarda Dali’yi canlandırmam için teklif gelmişti. Dali’nin hayatından çok kısa bir kesiti canlandırmam gerekiyordu. Ben de epey araştırma yaptıktan sonra bu rolü üstlendim,” diyor.

Fransa’nın First Lady’si Carla Bruni’nin de filmde bir müze rehberi olarak küçük bir rolü var.

Paris gibi Allen’in filmi de büyüleyici. Ancak Paris’in anlatımı, filmdeki yüzeysel diyaloglarla uyumlu değil. Gil’i oynayan Owen Wilson Woody Allen’in tarzını o kadar çok taklit ediyor ki izleyicinin dikkati dağılıyor, Woody Allen’in gençliğini izliyormuş gibi bir duyguya kapılıyor. Inez’i canlandıran Rachel McAdams’ın oyunculuğuysa çok abartılı. Komik sahneler filme renk katsa da “Paris’te Geceyarısı” Allen’ın diğer yapıtları gibi klasikleşecek bir film olma özelliğinden uzak.

XS
SM
MD
LG