Erişilebilirlik

With Bedbugs, Some People See Pests, Others See Profits


With Bedbugs, Some People See Pests, Others See Profits
With Bedbugs, Some People See Pests, Others See Profits

Yazıyı okuyun ve dinleyin. Sonra Alıştırmalar bölümündeki bağlantıları tıklayarak soruları cevaplayın


(Ses dosyasini indirmek için bu link'i sag tiklayip, menüden Kaydet maddesini seçiniz: MP3'ü indirmek için)

They are not even five millimeters long and cannot fly or jump. Yet bedbugs strike fear in homeowners and business owners. Well, not all business owners. Some see money in these little bloodsuckers.

We are now seeing bedbugs in what we would consider to be atypical locations: schools and hospitals, retail locations, movie theaters. So, as the numbers have grown, those bed bugs are spreading out and traveling along with people."

New York and other cities have outbreaks. But the United States is not the only country affected.

Jeff White is an insect expert who hosts Bed Bug TV on the website BedBug Central.

"What has caused this rapid expansion of bedbug infestations -- and the world for that matter -- is the lack of public awareness."

Mr. White says bedbugs nearly disappeared from the United States for fifty or sixty years. Now researchers are looking for faster, safer ways to control them without the kinds of poisons used in the past.

With Bedbugs, Some People See Pests, Others See Profits
With Bedbugs, Some People See Pests, Others See Profits

The name is misleading. Bedbugs do not just live in beds. Mr. White says they can survive for a year without food -- that is, blood.

Last week, an industry event called BedBug University's North American Summit 2010 took place near Chicago, Illinois. More than three hundred sixty people attended the two-day meeting.

The industry says bedbugs are the most difficult pest to control. Treatments can cost from several hundred dollars to thousands of dollars in, say, a hotel or apartment building.

Missy Henriksen says Americans spent almost two hundred sixty million dollars on bedbug treatments last year. That was only 5% of total spending on pest control, she says, but that number does not include other costs.

"I think the overall economic impact because of bedbugs is certainly much more significant. We're finding that businesses who have bedbugs oftentimes will close to remediate the problem."

With Bedbugs, Some People See Pests, Others See Profits
With Bedbugs, Some People See Pests, Others See Profits

Bedbugs have not been shown to spread disease. But they can leave itchy bite marks and cause allergic reactions in some people.

Lately, however, another bug has caught America's attention. The National Pest Management Association is now getting the most questions about stink bugs. Outbreaks have invaded homes and offices in many states.

Stink bugs are harmless except to farms and gardens. And they smell bad only if you smash them.

--------------------------------

1. Vocabulary Skills:

Click on this exercise to improve your English vocabulary! Open

2. Main Idea:

Improve your English comprehension skills with this activity! Open

3. Facts:

Improve your English by learning the facts! Open

4. Listening Skills:

Click here to improve your English language listening skills! Open

5. Expand Your English Skills:

Expand your English language skills with this activity! Open

Tahtakuruları Kimileri İçin Başbelası, Kimileri İçinse Kar Kaynağı

5 milimetre uzunluğundaki tahtakuruları ne uçabiliyor ne de zıplayabiliyor. Ancak bazı ev ve iş sahipleri için tahtakuruları tam bir başbelası. Kimileri içinse kan emici bu böcekler bir gelir kaynağı.

Tahtakuruları Amerika’da ev ve iş sahiplerinin korkulu rüyası haline gelmeye başladı. Artık okul, hastane, alışveriş merkezleri ve sinemalar gibi hiç olmadık yerlerde karşımıza çıkan tahtakurularının sayısı artmakla kalmıyor, bu böcekler aynı zamanda insanlar aracılığıyla bir yerden bir yere taşınıyor.

New York ve diğer büyük kentlerde tahtakuruları hızla yayılırken Amerika’nın tahtakurusu istilasına uğrayan tek ülke olmadığı gözleniyor.

BedBug Central adlı İnternet sitesinde Bed Bug TV’yi sunan böcek uzmanı Jeff White’a göre, dünyada tahtakurularının sayısının bu kadar hızla artmasının nedeni, kamuoyunun bilinçsiz olması.

Tahtakurularına Amerika’da 50-60 yıldır rastlanmadığını hatırlatan White, araştırmacıların şimdi de bu böceklerin kökünü kurutmak için geçmişte kullanılan zehirli kimyasallar yerine daha güvenli ilaçlar kullanma yolları aradığını söylüyor.

White, tahtakurularının sadece yatak ve yorganların içinde yaşamadığını söylüyor. Bu böcekler kan emdikleri için bir yıl boyunca gıdasız yaşayabiliyor.

Tahtakurusu Üniversitesi Kuzey Amerika Zirvesi adlı etkinlik kısa süre önce Illinois eyaletindeki Chicago’da yapıldı. 2 günlük konferansa 360 kişi katıldı.

Böcek ilacı sektörüne göre tahtakuruları, kontrol altına alınması en zor böcekler. İlaçlama işlemleri konutlarda birkaç yüz dolardan otel ya da apartmanlarda binlerce dolara kadar değişiyor.

Missy Henriksen, Amerika’da geçen yıl tahtakurusu ilaçlarına 260 milyon dolar harcandığını söylüyor. Bu rakam, Amerikalıların böcek ilaçlarına harcadığı miktarın sadece yüzde 5’i.

Henriksen, tahtakurularının ekonomik etkisinin çok büyük olduğunu, tahtakurusu istilasına uğrayan işyerlerinin sorunu gidermek için bir süreliğine kapanmak zorunda kaldığını belirtiyor.

Tahtakuruları hastalık taşımıyor, ancak ısırdıkları bazı kişilerde kaşıntı ve allerjik reaksiyona yol açabiliyor.

Amerika’yı istila eden bir başka böcek de çok kötü kokan bir süne türü. Ulusal Böcek Kontrol Birliği birçok kişinin son zamanlarda en çok bu böcekler hakkında bilgi edinmek istediğini söylüyor. Birçok eyalette çok sayıda ev ve işlerinin süne istilasına uğradığı gözleniyor.

Ezildikleri zaman kötü bir koku çıkarak süneler, çiftlik ve bostanlardaki ürünlere zarar vermek dışında masum yaratıklar.

XS
SM
MD
LG