Erişilebilirlik

Wisconsin'da Zafer Cruz ve Sanders'ın


Cumhuriyetçi Partili Ted Cruz ve Demokrat Partili Bernie Sanders, Wisconsin eyaletinde yapılan önseçimden zaferle çıkmayı başardı.

Ted Cruz, rakibi Donald Trump’ı yüzde 35’e yüzde 48’lik oy oranıyla yenilgiye uğratırken bu başarısını Amerika için ‘bir dönüm noktası’ olarak nitelendirdi. Texas Senatörü Cruz, dikkatini Hillary Clinton’a da çevirmekten geri kalmadı ve sadece Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığını değil, Kasım ayındaki genel seçimi de kazanacağını iddia etti.

Wisconsin'da Zafer Cruz ve Sanders'ın
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Donald Trump ise Wisconsin önseçimi sonrasında kamuoyu önünde bir açıklama yapmaktan kaçındı. Bunun yerine Trump’ın kampanyası tarafından yapılan açıklamada Cruz’un, Trump’ın Temmuz ayında yapılacak parti kurultayında aday olmasını engellemek isteyenlerin desteğiyle öne çıktığı iddia edildi. Açıklamada, “Ted Cruz bir kukladan daha kötü durumda. Başkan adaylığını Trump’tan çalmak isteyen Cumhuriyetçi Parti’nin patronları tarafından bir Truva atı olarak kullanılıyor” ifadesine yer verildi.

Wisconsin yarışı öncesinde Trump 737, Cruz 475, Ohio Valisi John Kasich ise 143 delegeye sahipti. Wisconsin’in 42 delegesinin hemen hemen hepsini kazanan Cruz, Trump’ın parti adaylığını alması için gereken bin 237 delegeye erişmesini engelleme yolunda önemli bir adım atmış sayılıyor.

Demokrat Parti cephesindeyse Vermont Senatörü Bernie Sanders, Wisconsin’de oyların yüzde 56’sını toplamayı başararak eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u mağlup etti. Son yedi eyalette yapılan önseçimlerin altısını kazanan Sanders, kampanyasının Cumartesi günü Wyoming eyaletinde yapılacak önseçim öncesinde ivme kazandığını kaydetti.

“Sizin yardımınızla Cumartesi günü Wyoming’de zafer kazanacağız. Sonra da New York’a gideceğiz” şeklinde konuşan Sanders, New York’tan da zaferle çıkma şansının arttığını, bu nedenle Clinton’un kaygılanmaya başladığını söyledi.

Hillary Clinton da Donald Trump gibi Wisconsin yarışı sonrasında açıklama yapmaktan kaçındı, yalnızca Twitter hesabından rakibi Sanders’ı kutlamakla yetindi.

Demokrat Parti, önseçim sonuçlarına göre delegeleri orantılı olarak aday adayları arasında paylaştırıyor. Bu nedenle Sanders’ın delege sayısında önde giden rakibi Clinton’u mağlup etmesi için gelecekteki önseçimleri açık ara kazanması gerekiyor. Sanders, Temmuz ayında Philadelphia’da yapılacak Demokrat Parti kurultayına kadar yarışta kalacağı sözü vermişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG