Erişilebilirlik

Wikileaks'in Kurucusu Assange Beyaz Perdede


Wikileaks'in Kurucusu Assange Beyaz Perdede
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
Bill Condon’ın Wikileaks olayı ve sayfanın kurucusu Julian Assange ile ilgili filmi “Wikileaks: Beşinci Kuvvet” bilişim çağında gizli belgeleri yayınlama özgürlüğünün ulusal güvenlikten önemli olup olmadığını sorguluyor. Benedict Cumberbatch’in Julian Assange rolünde olduğu yarı belgesel film Alex Gibney’ın aynı konuyla ilgili “We Steal Secrets” adlı belgeselinin hemen sonrasında vizyona girdi. Çok farklı olan iki film bir konuda birleşiyor. Bu da bilişim çağında bilginin ne kadar güçlü bir silah olduğu.

2010 yılında Julian Assange adlı Avustralyalı bir bilgisayar korsanının o güne kadar pek tanınmayan internet sitesinde Amerikan ordusuna ait 90 binden fazla belge yayınlandı. Assange Bill Candon’un filminin ana karakteri.

Filmde Assange, Amerika’nın Afganistan savaşı ile ilgili belgeleri yayınlamasından çok önceki hayatıyla karşımıza çıkıyor. Film Assange’ı belgelerin insanların hayatına etkisini düşünmeyen benmerkezci, prensipsiz bir dahi olarak betimliyor. Fikirleri onu Wikileaks’teki iş arkadaşı Daniel Berg ile çatışmaya itiyor.

Yönetmen Bill Condon hesap sorulabilirliğin önemini vurguluyor: “İnternette gerçek olan ve olmayan şeyler var. Peki doğru olanı kim ayırt edecek? Bu Dördüncü Güç dediğimiz gazeteciliğin geleneksel rolü ancak masraflı bir iş. Beşinci güç Internet çağında ortaya çıkan yurttaş gazeteciliğine verilen isim.”

Condon filminin dengeli olduğunu söylese de izleyiciyi Assange’a karşı yönlendiriyor. Karakterinin basite indirgenmesi Assange’ı çileden çıkarmış.

Birçok eleştirmen filmin, Alex Gibney’in Assange ve Er Bradley Manning’i anlattığı We Steal Secrets belgeselinin derinliğinden noksan olduğu konusunda birleşiyor.

Filmin yapımcısı Alex Gibney, “İşin derinine indikçe neden Manning’in bu öykünün daha büyük bir parçası olmadığını düşündüm. Bu yüzden de Manning’i filmin en az Julian Assange kadar önemli bir parçası yaptım,” şeklinde konuşuyor.

Gibney, Manning’in rastladığı bilgiler konusunda yaşadığı ikilemi anlatıyor. Ayrıca Guardian gazetesi muhabiri Nick Davis’in de belgelerdeki hassas bilgileri yayına hazırlamadaki rolüne yer veriyor.

Assange Guardian’la işbirliği yaparken yanında olan gazeteci Mark Davis, Amerika’nın Sesi’ne farklı bir tablo çizdi.

Davis anlatılanın aksine herkes bir an önce haberi baskıya sokmak isterken Assange’ın duyarlılık göstererek kendi emeğiyle 10 bin ismi kayıttan sildiğini söyledi.

Etik tercihleri ne olursa olsun her iki film de Assange’ın toplumun bilgiye ulaşımında bir devrim yarattığı konusunda hemfikir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG