Erişilebilirlik

Washington’da Bireysel Silahlanma Tartışması Alevleniyor


Washington’da Bireysel Silahlanma Tartışması Alevleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Modern Amerikan tarihinin en büyük silahlı saldırısının üzerinden bir hafta geçti ve Washington’da bireysel silahlanma tartışması giderek daha da alevleniyor. Ateşli silahlara yeni kısıtlamalar getirilmesi çabaları Kongre’de defalarca başarısız oldu. Ancak Las Vegas’taki saldırganın silahını otomatik hale getirip, çok daha ölümcül yapan parçaların satışını yasaklama konusunda bir girişim başlatılıyor.

Önce Newtown, Connecticut; sonra Charleston, South Carolina. Ardından San Bernardino, California ve son olarak Orlando, Florida. ABD’de son 10 yılda yaşanan her kitlesel silahlı saldırı büyük üzüntü ve öfke yarattı ancak hiçbiri silah kontrolüyle ilgili yasaları Kongre’den geçirmeye yetmedi.

Las Vegas ise bu tartışmalar sürerken, yas devam ediyor.

Başkan yardımcısı Mike Pence, “Kayıplar, yaralılar ve yakınları için biraraya geldik. Üzüntü ve şok içindeyiz,” şeklinde konuşuyor.

Öte yandan Kongre'nin her iki kanadında, yarı otomatik bir silahı, tam otomatik bir makineli tüfek haline getirerek hızlı mermi atmasını sağlayan cihazların yasaklanmasını öngören yasa tasarıları hazırlandı.

Senatör Dianne Feinstein, “Bir silahı modifiye etmenin tek bir amacı olabilir. O da kısa süre içinde çok sayıda insanı öldürmek,” diyor.

ABD’deki en büyük silah lobi grubu Ulusal Silah Birliği’nin silahları otomatik hale getiren bu cihazlara yönelik ek düzenlemelere destek vermesi sürpriz bir gelişme oldu.

Silah kontrolünü savunanlar ise durumdan memnun değil.

Demokrat Richard Blumenthal, “Bu yönetmelik, harekete geçirmeye değil geciktirmeye yolaçıyor. Silah modifiye eden aletler yasaklanmalı,” şeklinde konuşuyor.

Beyaz Saray, silah kontrolü yasa teklifleriyle ilgili yorum yapmıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, "Bu diyaloğun bir parçası olmak istiyoruz. Daha fazla bilgi toplamak istiyoruz ve bunu önümüzdeki günlerde yapmaya devam edeceğiz,” diyor.

Senato’nun önde gelen Cumhuriyetçi ismi ise yeni bir silah yasasını oylamaya sunmaya istekli görünmüyor.

Senatör Mitch McConnell, "Bakın, soruşturma henüz tamamlanmadı ve bence yasal düzenleme gibi çözümleri tartışmak için erken,” diyor.

Gelişmeler, yasalarının şiddeti mi engellediği, yoksa Amerikalılar’ın anayasal hakkı olan silahlanmayı mı kısıtladığı şeklindeki eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Demokrat Seth Moulton, “İnsanlar avlanmaktan hoşlanır ve silah sahibi olmayı da severler. Bu şiddeti azaltabilecek başka yöntemlerimiz var,” diyor.

Silahlanmayı Kontrol altına alacak yeni yasaların devreye girmesini kimse beklemiyor. Ancak ruhsatlı silahları modifiye etmekte kullanılan cihazları kısıtlamak gibi sınırlı bir önlem, silah tartışması üzerinde kutuplaşmış taraflar arasında uzlaşı sağlayabilir.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG