Erişilebilirlik

Washington’daki Panelde Türkiye’ye İnsan Hakları Eleştirisi


Washington’daki Panelde Türkiye’ye İnsan Hakları Eleştirisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

Washington’daki Panelde Türkiye’ye İnsan Hakları Eleştirisi

Gülen hareketine yakınlığıyla bilinen American Turkish Friendship Association adlı kuruluşun düzenlediği Türkiye konulu panelde konuşan Georgetown Üniversitesi profesörü Ori Soltes, darbe teşebbüsünün sorumlusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi olduğunu, tüm işaretlerin bunu gösterdiğini öne sürdü

Fethullah Gülen hareketine yakınlığıyla bilinen Amerikan Türk Dostluk Derneği (American Turkish Friendship Association) adlı kuruluşun George Mason Üniversitesi’nde düzenlediği Türkiye konulu panelde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete özellikle insan hakları konusunda sert eleştiriler yöneltildi.

“Başarısız Darbe Girişiminin Ardından Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları” başlıklı panelde konuşan Georgetown Üniversitesi profesörü Ori Soltes, darbe teşebbüsünün sorumlusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi olduğunu, tüm işaretlerin bunu gösterdiğini öne sürdü.

15 Temmuz’un hemen ardından ülke çapında işten çıkarma ve gözaltıların başlatıldığına dikkati çeken Soltes, bu durumun aslında önceden bir listenin hazırlandığının belirtisi olduğunu savundu.

Soltes, Türkiye’de insan haklarının yok edildiği; hükümetin söylemlerinin dışına çıkmaya, muhalefete ve farklı seslere hiçbir şekilde izin verilmediği görüşünü dile getirdi.

Yaşananları Hitler dönemine benzeten Soltes, Hitler’in kendi emellerini gerçekleştirmek için halkı arkasında birleştirmek amacıyla Yahudileri günah keçisi ilan ettiği gibi, Erdoğan’ın da “Hizmet” hareketini düşman bellediğini iddia etti.

Gazeteci Mahir Zeynalov da, Erdoğan’ın yıllar önce bir şiir okuduğu için hapse atılmasında kullanılan maddeyi şimdi muhaliflere karşı kendisinin kullandığını söyledi.

Zeynalov, Türkiye’de aralarında çok sayıda akademisyenin de bulunduğu çok farklı meslek grupları ve sektörlerden on binlerce kişinin ya işlerine son verildiğini ya da gözaltına alındığını belirterek, on yıllardır görülmemiş düzeyde bir “temizlik” operasyonunun yürütüldüğünü kaydetti.

İnsanların artık bu yaşananlara duyarsızlaştığını ve bu yüzden de sık sık bunları dile getirmek gerektiğini kaydeden Zeynalov, 15 Temmuz’da tam olarak ne olduğunu bilmediklerini, araştırmalarına da izin verilmediğini savundu.

Zeynalov, “Resmi söyleme karşı çıkmanın hiçbir yolu yok. Ya işinizi ya özgürlüğünü kaybediyorsunuz,” diye konuştu.

Erdoğan’ın dış politikada da “dengesizce” bir seyir izlediğini ve halkın “neo-Osmanlıcılık” duygularıyla oynadığını ileri süren Zeynalov, Türkiye’nin artık Batı’nın güvenilir bir müttefiki olmadığı, Batı kurumlarından uzaklaştığı görüşünü dile getirdi.

Zeynalov, siyasette söz teknikleri ve gündem değiştirmede çok usta bir politikacı olduğunu söyleyerek, muhalefetin de sürekli onun tuzağına düştüğünü söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG