Erişilebilirlik

Washington’daki Howard Tiyatrosu Türkiye'nin de Desteğiyle Yeniden Doğdu


1910 yılından bu yana Ella Fitzgerald ve Duke Ellington gibi ünlü siyah sanatçılar başkent Washington'daki Howard tiyatrosunda konser verdi; hatta ilk kez burada sahne aldı. Atlantıc müzik şirketinin kurucusu Ahmet Ertegun'ün de gençlik yıllarında caz dinlemek için kardeşi Nasuhi ile sık sık gittiği, Howard Tiyatrosu 1980lerde eski popüleritesini kaybetti.

Geride sadece yıkık dökük bir bina ve güzel anılar kaldı. Ancak bir süre önce başlatılan proje ile başkentliler yeniden Howard Tiyatrosuna kavuştu. Bu projeye Ertegün kardeşlerin anısına Türkiye de destek verdi.

Washington’daki Howard Tiyatrosu yeniden doğdu.

1910 yılında siyah sanatçı ve müzikseverler için inşa edilen tiyatro şimdi yeniden müzik sesiyle dolup taşıyor.

Howard, siyahların tarihinin büyük bir parçası.

Washington doğumlu müzisyen Duke Ellington 1930’lu yıllarda Howard Tiyatrosu’na damgasını vurmuştu.

Diana Ross ve The Supremes, sahne alan ünlülerden bazıları.

Grammy ödüllü şarkıcı Marvin Gaye burada keşfedilmişti.

Smokey Robinson, Howard’da ilk sahneye çıktığında henüz ergenlik çağındaydı.

Bu yüzden Robinson tiyatronun yeniden açılışına katılanlar arasındaydı: ”Ben bu tiyatroda büyüdüm. Motown şarkıcıları burada sahne alırdı. Howard’da çok eğlenceli günler geçirdik, yeniden açıldığı için çok sevinçliyim.”

Broadway şarkıcısı ve aktris Leslie Uggams da törene katılanlardan: ”Bu tür sahnelerde çok iyi performans göstermeniz gerekir çünkü izleyiciler sizi acımasızca eleştirir, ne yaptığınızı çok iyi bilmeniz gerekir. Benim için en önemlisi de haftada sekiz gösteriye çıktığım Broadway’de sahnede yaptığım herşeyi bu tür tiyatrolarda öğrenmiş olmam.”

Onyıllar boyunca vodvil gösterileri, tiyatro oyunları ve müzikallere ev sahipliği yapan Howard Tiyatrosu, ‘siyah Broadway’ olarak biliniyordu. Irk ayrımcılığı yıllarında siyahlar sadece belli yerlerde sahneye çıkabiliyordu.

Howard’ın iki sokak ötesinde yaşayan Leatha Blount: ”Burası New York’taki siyah Harlem gibiydi. Sokaklarda dans eder, tiyatrodaki gösterilere katılır ve çok eğlenirdik.”

1968‘daki ırk ayaklanmaları sırasında yağmalanan, 1975‘teyse ulusal tarihi yapı olarak kısa süreliğine yeniden açılan Howard 30 yıldır boş duruyordu.

İki yıl önce başlayan kapsamlı restorasyon çalışmaları sonucunda Howard son teknoloji ürünü ses ve ışık sistemlerine sahip, kabare havasında yepyeni bir tiyatro haline geldi.

Törene katılan herkes projenin büyük bir başarı olduğu konusunda hemfikir.

April ve Edward Ellington, babaları Duke Ellington’un sahne aldığı tiyatroyu görmeye gelenlerden: ”Restorasyon mükemmel bir biçimde tamamlanmış. Babamız eminiz ki çok memnundur.”

Blue Note Entertainment şirketinin başkanı Steven Bensusan’a göre amaç, Howard Tiyatrosu’nu New York’taki ünlü caz kulübü Blue Note’un Washington şubesi haline getirmek: ”Yeni müzisyenleri tanıtmak, Howard Tiyatrosu’nu 21‘inci yüzyıla yakışır hale getirmek istiyoruz.”

İşletmecileri, Howard’ın, siyah sanatçıların nesiller boyunca sahneye çıkacağı mekan olarak anılmasını umuyor.



XS
SM
MD
LG