Erişilebilirlik

Washington’daki Evsizlere Sığınak Olanağı


Washington’daki Evsizlere Sığınak Olanağı
Washington’daki Evsizlere Sığınak Olanağı

Washington’da hava sıcaklığı sıfırın altına indiğinde evsizler, yasalar gereği sığınaklarda gitme hakkına sahip. Washington, evsizlere bu hakkı tanıyan Amerika’daki birkaç kentten biri.

Washington’da hava sıcaklığı sıfırın altında. Kentte soğuk alarmı verildi.
Kent yönetimi, hayır kurumları ve kiliseler geceyi kapalı mekanlarda geçirmek isteyen evsizlere kapılarını açıyor. Hayır kurumlarından birinde çalışan bu görevli sığınıklarda konaklayanları sayıyor.

Çalışanlardan biriyse evsizleri minibüsle sığınaklara taşıyor. Evsizlere ayrıca soğukta hayatta kalabilmeleri için battaniye ve yedek kıyafet dağıtılıyor.

Washington 1988 yılında yedi evsizin soğukta donarak ölmesinden sonra sığınakta konaklama hakkı yasasını kabul etti. Kent sokaklarında her gece 6 bin evsize rastlamak mümkün. Bu kişilerin gidecek hiçbir yeri yok. Bunların yarısıysa aileler. Aileler sığınaklarda, geçici konutlarda, hatta otellerde konaklıyor.

Evsizlere yardım sağlayan Cornell Chappelle, hava sıcaklığı sıfırın altına düşünce devreye giren yasa olmasa birçok kişinin sokaklarda sabahlayacağını söylüyor. Chappelle, “Yasa hayat kurtarıyor. Sokaklarda soğuktan donarak ölenleri görmek istemiyoruz. Washington’da herkesin evim diyeceği bir yuvaya sahip olma hakkı olduğuna inanıyoruz,” diyor.

Evon ve 17 aylık oğlu, birkaç aydır sığınaktaki bu odada konaklıyor. Eşinden boşanmış olan Evon, daha önce kendini hep orta sınıf mensubu olarak gördüğünü, ancak işini ve evini kaybettikten sonra birikmiş parasını otel odalarına harcadığını, sığınağa gelmeden önce de birkaç geceyi arabasında geçirdiğini söylüyor. Evon, “Hayatımda daha önce hiç sığınakta yaşamadım. Orta sınıftım, hep param oldu, herşeyin en iyisine sahiptim. Bu herkesin başına gelebilir. Bu sığınak olmasa nerede yaşardım, nereye giderdim bilemiyorum. Gerçekten bilmiyorum,” diye konuşuyor.

Evsiz hakları savunucuları Washington’un soğukta sığınak hakkı yasasını yıl boyu geçerli olacak şekilde genişletmek istiyor. Bu kişiler evsizlerin sadece kışın değil yılın her günü güvenli konutlarda yaşama hakkı olduğunu savunuyor. Ancak bu fikre karşı çıkanlar da var. Washingtonlu evsizler bu nedenle şimdilik sadece kışın soğuğundan korunabiliyor.

XS
SM
MD
LG