Erişilebilirlik

Washington'da Yoğun Gündem


Washington'da Yoğun Gündem
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
Washington’u bu hafta oldukça yoğun bir gündem bekliyor. Göçmenlik reformu ve Senato’nun Başkan Obama’nın kabinesi için seçtiği isimleri oylaması, en öncelikli gündem maddeleri.

Başkan Obama Las Vegas’ta göçmenlik sisteminde yapmayı planladığı reformlar için halktan destek arıyor. Las Vegas’ın bulunduğu Nevada eyaletinde giderek büyüyen Latin nüfusu, seçimlerde Başkan Obama’yı destekledi. Başkan Obama, yemin töreninde yaptığı konuşmada göçmenlik reformunu gerçekleştirme sözünü yineledi: ”Amerika’yı fırsatlar ülkesi olarak gören çalışkan, umut dolu göçmenlere kucak açıp; zeki, geleceği parlak, genç öğrenci ve mühendisleri sınırdışı etmek yerine onlara işgücümüzde yer buluncaya kadar görevimizi tamamlamış sayılmayız.”

Siyasetçiler Amerika’ya kaçak olarak giren milyonlarca yabancıya yasal statü vermeyi ve aynı zamanda sınır güvenliğini sağlamayı amaçlayan partilerüstü yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

Senator John McCain, ”Kaçak olarak yaşayan 11 milyon kişiyi sonsuza kadar hiçe saymaya devam edemeyiz. Amerika’da doğan ya da çok küçük yaşta aileleri tarafından Amerika’ya getirilen çocukların kaçak yaşamasına da sonsuza dek izin veremeyiz. Reform zamanı geldi,” şeklinde konuştu.

Senato’nun bugün ayrıca Demokrat Partili Senatör John Kerry’nin dışişleri Bakanı olmasını onaylaması bekleniyor. Kerry, görevi Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan devralacak.

Senato, Başkan Obama’nın Savunma Bakanı olarak seçtiği eski Cumhuriyetçi Partili Senatör Chuck Hagel’ın atanmasını da oylayacak.

Başkan Obama, ”Chuck Hagel, askerlerimizin hakettiği bir lider. Tam bir yurtsever,” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçiler, İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını sorguladığı Hagel’ı eleştiriyor. Senatör Lindsey Graham da bunlardan biri. Graham, ”Başkan Obama, Hagel’ı savunma bakanı olarak aday göstererek İsrail’i destekleyen bizlere meydan okuyor,” şeklinde konuştu.

Hagel’ın adaylığı konusunda yapılacak oylama, siyasi çıkmazları azaltmak için getirilen yeni kurallar açısından bir sınav olacak. Senato geçen hafta yasaların geçirilmesini engellemeye çalışan üyeleri kısıtlayıcı bir uygulamayı kabul etti.

Senatör Ben Cardin, Senato’nun daha uyumlu şekilde çalışacağı konusunda umutlu: ”Ülkemizin karşı karşıya olduğu zorlu sorunlarla başa çıkmak, güven ve işbirliği içinde çalışmak için elimizde önemli bir fırsat var.”

Cardin’in sözünü ettiği sorunlar arasında ulusal borçlanma ve bütçe açığını azaltma konusunda anlaşmaya varılmadığı takdirde devreye girecek harcama kesintileri var.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG