Erişilebilirlik

Washington’da Türk Politika Merkezi Açıldı


Washington’da Türk Politika Merkezi Açıldı
Washington’da Türk Politika Merkezi Açıldı

Araştırma kuruluşunun amacının Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili tartışmaları genişletmek ve uzun dönemli yaklaşımlar geliştirmek olduğu açıklandı

Washington’da Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirmek, Türkiye ile Amerika’nın politikalarını incelemek amacıyla bir merkez açıldı.

Merkezin kurucusu ve başkanı Yurter Özcan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olan araştırma kuruluşunun Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili tartışmaları genişletmek ve uzun dönemli yaklaşımlar geliştirmek olduğunu söyledi. Özcan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 87’nci yıldönümünde Washington’daki yeni Türk Politika Merkezi’nin açılışını duyurmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Washington’da birçok enstitü ve araştırma kuruluşunda başarılı Türkiye programları ve projeleri olduğunu hatırlatan Yurter Özcan, uzmanlara Türk-Amerikan ilişkileri ve iki ülkeyi ilgilendiren konularda tamamen kendi görüşlerini yansıtma fırsatı vereceklerini ve Türkiye’de liberal demokrasi, laiklik, sürdürülebilir ekonomik kalkınma, hukuk düzeni ve uluslararası entegrasyonun güçlenmesi için çalışacaklarını belirtti.

Türk Politika Merkezi’nin ilk yazısını Washington’daki Amerika Alman Marshall Fonu Transatlantik uzmanı Ian Lesser yazdı. Merkezin internet sayfasında çıkan “Amerika-Türkiye İlişikileri ve Stratejik Uzaklaşma Riskleri” başlıklı yazıda, yazarın görüşlerinin tamamen kendisine ait olduğu ve Türk Politika merkezini veya yönetim kurulunu bağlamadığı kaydedildi.

Ian Lesser yazısında Türkiye ve izlediği politikaların Amerikan dış politika sürecinde giderek daha görünür bir hale geldiğini, bunun da Türkiye’nin bölgesinde siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili daha ön planda bir rol üstlenmesinin sonucu olduğunu belirtiyor. Yazara göre, bugüne kadar Türkiye’yi gözardı eden Amerikalı siyasetçi ve uzmanlar artık Türkiye ve Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili konuları tartışıyor.

İki ülke arasında Amerika’nın dış politikası için son derece önemli olan İran ve İsrail politikaları yüzünden oluşan ayrılık derinleştiği taktirde gerçek bir stratejik ayrışma riski olduğunu belirten Ian Lesser’a göre, “Türk-Amerikan ilişkilerinde meydana gelebilecek yapısal bir değişiklik, iki taraf için de olumsuz sonuçlar doğurabilir.”

Amerika Alman Marshall Fonu Transatlantik uzmanı Ian Lesser’ın yazısının tamamına ve Washington’da yeni açılan merkezle ilgili bilgilere aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:

www.turkishpolicycenter.com

XS
SM
MD
LG