Erişilebilirlik

Washington’da Gündem Suriyeli Mülteciler


Washington’da Gündem Suriyeli Mülteciler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Amerika’da Temsilciler Meclisi, Başkan Obama’nın 10 bin Suriyeli mülteci kabul etme planını tartışıyor. En büyük kaygı konusu, teröristlerin mültecilerin arasına karışarak Amerika’ya girmesi.

Mülteci krizi, Washington dahil, bütün dünyanın dikkatini çekmiş durumda.

Senatör John McCain Bodrum kıyısında cansız bedeni bulunan Alan Kürdi’nin fotoğrafı ile meslektaşlarına seslenirken, “Bu mülteciler işkenceden, öldürülmekten, soykırımdan kaçan kişiler,” dedi.

Yerlerinden olan milyonlarca mülteci olmasına karşın Amerika sadece 10 bin mülteci kabul edeceğini açıkladı. Ancak bu küçük sayı bile kaygıya yol açıyor.

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Micheal McCaul,“Eğer ülkeye alınacak kişilerin dikkatle elden geçirileceğine beni inandırabilirlerse desteklerim. Gelecek sığınmacıların kimler olduğunu bilmiyoruz” diye konuşurken sözlerine şöyle devam etti: “Ulusal güvenlik açısından baktığımda, IŞİD’in “Mülteci krizini Batı’ya sızmak için kullanacağız” sözlerini çok ciddiye alıyorum ve bu durum beni kaygılandırıyor. Mülteci krizi ile ilgilenmeliyiz ancak mülteci kabulü çok tehlikeli bir adım olabilir.”

Obama yönetimine göre, Suriyeli mülteciler, geniş kapsamlı ve ayrıntılı bir incelemeden geçirilecek.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest yaptığı açıklamada, “Güvenliğimiz söz konusu olduğunda herhangi bir kestirme yola başvurmamız söz konusu değil. Mülteci kabul sürecini hızlandırmak ya da birçok kişiyi güvenlik aşamalarından geçirmek için çalışacağız ancak sert güvenlik önlemlerimizden de vazgeçmeyeceğiz,” diye konuştu.

Başkan Obama’nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi General John Allen da olası tehlikeleri kabul ediyor. Allen, “Bu süreci dikkatle gözlemlemeliyiz. IŞİD’in kendi ajanlarını Suriyeli mülteciler arasına sokabileceği konusunda bilinçli olmalıyız,” dedi.

Mültecileri destekleyenler Amerika’nın sığınmacı kabul kararını doğru bir adım olarak görürken, 10 bin sayısının mülteci krizine verilmesi gereken önemi karşılamadığına dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG