Erişilebilirlik

Washington’da Bisiklet Taksiler Revaçta


Washington’da Bisiklet Taksiler Revaçta
Washington’da Bisiklet Taksiler Revaçta

Amerika’nın birçok turistik kentinde olduğu gibi Washington’da da bisiklet taksiler revaçta. Turistleri, bu üç tekerlekli araçlarla gezdiren bisiklet taksiciler, hem hatırı sayılır miktarda para kazanıyor, hem de formda kalmayı başarıyor.



Grant Gaudry California’dan gelen bu Vietnamlı aileyi Washington’daki Doğal Tarih Müzesi’nin önünden alıyor. Gidilecek yer, kentteki Uzakdoğu lokantalarının toplu olarak bulunduğu bölge. Ressam olan Gaudry bu işten para kazandığını söylüyor: “İyi bir bisikletli taksici müşterilerin ilgisini çekmeyi bilmeli çünkü bisikletli taksi olarak en önemli özelliklerimizden biri arkamızda oturanlarla kurduğumuz iletişim.”

Brandon Nguyen yoğun trafik ve engebeli yollara rağmen çok keyifli bir deneyim yaşadıklarını söylüyor. Nguyen, “Caddelerin her iki tarafını da izleyebiliyorsunuz. Halbuki yürürken yalnızca tek tarafı görüyorsunuz. Ata binmek kadar zevkli,” diyor.

Bisikletli taksiler Washington sokaklarında son birkaç yıldır görülüyor. Oysa özellikle Güneydoğu Asya’da bu tür ulaşım araçları son derece yaygın. Washington’da bisikletli taksiciler ücret miktarını müşterilerle pazarlık yaparak belirliyor. Ortalama ücret, 20 dakikalık gezinti için 20 dolar. Kimi sürücüler kendi bisikletinin sahibi. Ancak bazıları bisikletli taksileri kiralıyor. New York’ta bir zamanlar taksicilik yapan, şimdiyse Capitol Bisikletli Taksi Şirketi’nin sahibi olan Steve Balinsky her meslek grubundan müşterileri olduğunu söylüyor. Balinsky’a göre en çok aileler, yaşlılar ve çiftler bisikletli taksiye biniyor.

Sürücüler de gezdirdikleri turistler kadar farklı kesimlerden geliyor. Çoğu öğrenciler ya da genç iş sahipleri. Bazılarıysa 50’li yaşlarda. Kimi sürücülerse spor yapıp formda kalmak için bu işi yapıyor. 45 yaşındaki televizyon habercisi Carla Chandler bu sürücülerden biri. Chandler, “Ek iş yaparak para kazanmak, turistlerle tanışmak çok eğlenceli. Birçok turist gezdirdim. Çok sayıda yabancı müşterim de oldu. Bir günde Irak, Kuveyt ve Trinidad’dan gelenleri gezdirdiğim oluyor,” diye konuşuyor.

Kısa süre önce kendi taksisini satın alan Nick Smith Washington’un havasına uymak için taksisini Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti sembolleriyle süslemiş. Smith, “Müşterilerim gezinti yaptıktan sonra taksimin önünde fotoğraf çektiriyor. Çok eğlenceli bir iş,”diyor.

Turistler için bisikletli taksiler yeni bir deneyim. Florida’dan Dida Langsdale bisikletli taksileri çok özel buluyor. Washington’un ulaşım için bisiklete binmenin teşvik edildiği bir kent olduğunu söyleyen Capitol Bisikletli Taksi Şirketi’nin sahibi Steve Balinsky, çevreyle dost bir iş yapmanın kendisi için önemli olduğunu vurguluyor.

XS
SM
MD
LG