Erişilebilirlik

ABD-Türkiye Yatırım İşbirliği Zirvesi


ABD-Türkiye Yatırım İşbirliği Zirvesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Amerika-Türkiye Yatırım Zirvesi’ne Washington yönetiminden Amerika Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Michael A. Lally katıldı. Lally, geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 18 milyar dolar olduğunu söyledi, bu rakamı 2025’te 50 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Türkiye’nin coğrafi konumunun önemini vurgulayan Lally, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile uyumlu çalıştıklarını da belirtti.

Amerika-Türk Konseyi Başkanı Howard G. Beasey
Amerika-Türk Konseyi Başkanı Howard G. Beasey

Amerika-Türk Konseyi Başkanı Howard G. Beasey de son dönemde iki ülke arasında siyasi alandaki görüş ayrılıklarına rağmen geleceğin parlak olduğunu söyledi.

“Bütün ilişkilerde iniş ve çıkışlar olur, bizim buradaki odağımız siyasi değil ekonomik” diyen Beasy, "ekonomik ilişkileri ileriye doğru götürmek iki ülke ilişkilerini de iyiye götürecektir" dedi.

İki ülke ilişkilerinin geleceğinin çok parlak olduğunu vurgulayan Beasy, bölgede istikrarın; işbirliği, ekonomik kalkınma, birbirinin piyasasına yatırım yapmakla oluşacağını kaydetti. Beasy, “Tabii ki bazı sorunlar var, ama şimdi bazı alanlarda iyi bir işbirliği var ve bunu geliştirmek istiyoruz” dedi.

Zirvede ekonomik ilişkiler yuvarlak masa etrafında da tartışıldı. Türk ve Amerikalı işadamları ile konularında uzman isimler gün boyunca beş kez kurulan yuvarlak masada iki ülke arasındaki ticaretin bugününü ve geleceğini değerlendirdi.

Konuşmacılar arasında FNSS Savunma Sistemleri’nden Haluk Bulucu, Ulusal Faktoring’den İzak Koenka, Ulusal Savunma Üniversitesi’nden Profesör Paul Sullivan, Baker Donelson’dan Doreen M. Edelman gibi isimler vardı.

Konuşmalarda Türkiye’nin ticaret potansiyelinden övgüyle bahsedildi, Türk şirketlerinin bölgedeki yatırımlarına dikkat çekildi.

APCO şirketinin başkan yardımcısı Dr. Joshua Walker, Türkiye’nin başka bir müttefik ile yer değiştiremeyeceğini, Türkiye’nin Amerika için ayrı bir yeri olduğunu söyledi.

Amerika Ticaret ve Gelişme Dairesi’nden Leocadia Zak da iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinde özel sektörün önemine vurgu yaptı.

Toplantıda bir süre önce hayatını kaybeden Koç Holding eski yönetim kurulu başkanı Mustafa Koç da unutulmadı. Koç’un iki ülke ekonomik ilişkilerine yaptığı katkıdan övgüyle bahsedildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG