Erişilebilirlik

Washington’da 1915 Protestoları


Washington’da 1915 Protestoları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Washington’daki Türk Büyükelçiliği’nin önü 1915 olaylarının yıldönümü nedeniyle, Ermeniler ve Türkler’in karşılıklı gösterilerine sahne oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili olarak yaptığı resmi taziye açıklamasının Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından olumlu karşılanmasının ardından, her yıl 24 Nisan’da Washington’daki Türk Büyükelçiliği’nin önünde düzenlenen gösterilerin bu yıl farklı olup olmayacağı merak ediliyordu.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Türk Büyükelçiliği önünde toplanmaya başlayan gruplar, marşlar ve müzik eşliğinde gün boyunca karşılıklı gösteriler sergiledi. Türk tarafından bazı göstericiler, bir gece öncesinden büyükelçiliğin önüne gelip sabaha kadar beklediler. Zaman zaman sözlü sataşmaların yaşandığı gösteriler sırasında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.


Ermeni Diyasporası: Başbakan’ın Açıklaması Tatminkar Değil

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA)’nın organize ettiği protestolara izci grubundan oluşan bir bando takımıyla gelen Ermeni göstericiler, pankart ve dövizlerle
1915 olaylarının “soykırım” olarak nitelenmesi gerektiğini savundu. ANCA Washington Ofisi Genel Müdürü Aram S. Hamparian, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte: “ Başbakan Erdoğan’ın taziye mesajı 1915 olaylarının farklı bir şekilde paketlenip, inkar edilmesinden başka bir şey değil. Biraz daha karmaşık, biraz daha kurnaz ama özünde Ermeni Soykırımını gözardı ediyor.Özellikle de net bir şekilde suç olarak nitelenmesi gereken tarihi bir olayı iki ülke arasında karşılıklı olarak yaşanan sıradan bir anlaşmazlık olarak değerlendirmesi, Başbakan’ın uluslararası bir suç olan bu olayı uluslararası kamuoyununun değerlendirip, düzeltmesinden kaçınması” olarak gördüğünü söyledi.

Hamparian, 2015 yılında 1915 olaylarının 100. Yıldönümüne yaklaşılırken kamuoyunun bu konuya ve Türkiye’nin inkarına olan ilgisinin daha da artacağını belirterek, “bizim açımızdan bu konuya ne kadar ilgi olursa, o kadar iyi olur. Siyasetçiler kamuoyunun bu konuya ilgi gösterdiğini görmeye başladıklarında genelde doğru kararları veriyorlar. 100. Yıl’da görmek istediğimiz; Amerika’nın soykırım meselesinde doğru olanı yapması, Türkiye’nin inkar etmekten vazgeçerek yeni bir süreç başlatması ve nihai adaletin yerini bulması”nı beklediklerini belirtti.
Ermeni Lobisinin Elinde Fazla Bir şey Yok

Ermeniler’in gösterilerin karşılık vermek için Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) ve Washington Türk Amerikan Derneği (ATA-DC)’nin öncülüğünde büyükelçiliğin önünde organize olan gruba ilgi ve katılım yoğundu. ATAA Eski Başkanı Günay Evinch, “100. Yıla yaklaştığımız bu süreçte Ermeni-Amerikan lobisinin elinde fazla birşey yok, şu ana kadar bu konuyla ilgili olarak Kongre’ye ve Senato’ya gelen ve olayları soykırım olarak niteleyen tasarıların hiçbiri genel kurula ulaşmadı, bunun yanısıra farklı eyaletlerde süregelen tazminat davalarını da kaybettiler, Federal mahkemeye intikal eden davada da mahkeme soykırım kararı verme ve bir ülkeyi yargılama yetkisi olmadığı için herhangi bir şekilde hüküm vermeme kararı aldı” dedi.

Yer yer sözlü sataşmalar haricinde bu yıl da protestoların olaysız geçtiğini belirten Evinch, 2015 yılında provakasyonlara açık, daha farklı bir atmosfer olabileceğinin altını çizdi ve önümüzdeki yıl için başta Türk-Amerikan toplumu olmak üzere, dünyadaki tüm Türk diyasporasının dayanışma halinde olması gerektiğine inandığını belirtti.
Yeni Büyükelçi Serdar Kılıç’tan Teşekkür

Protestonun ardından büyükelçilikte Türkler’e hitaben bir konuşma yapan yeni Büyükelçi Serdar Kılıç, katılımcılara teşekkür etti:

"Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının özellikle bu tür milli dayanışma gerektiren olaylarda bence tek tür rengi var, o da kırmızı beyaz. Siz de dün geceden itibaren bugün bu kırmızı beyazı en güzel şekilde sergilediniz. Hepinize çok teşekkür ediyorum. 2015’e giden süreçte bu dayanışmanın, desteğin tüm vatandaşlarımız arasında daha da güçlenerek gitmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda biz sizlere elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz ama esas olan sizler arasındaki bu dayanışmanın daha da güçlenerek sergilenmeye devam etmesidir" dedi.
Obama Yine “Soykırım” Demedi

Beyaz Saray’dan her 24 Nisan'da olduğu gibi bu yıl da yazılı bir açıklama yapıldı. Kullanılan ifadelerin, önceki yıllarla hemen hemen aynı olduğu gözlenen Beyaz Saray’ın 24 Nisan mesajında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yayınladığı taziye mesajına atıfta bulunulmadı.Amerika Başkanı Barack Obama, 24 Nisan Ermeni Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, göreve geldiği günden beri yaptığı gibi “soykırım” demedi ve Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” deyimini kullandı.

Fransa ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu 20’ye yakın ülke 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanırken, yoğun bir Ermeni asıllı Amerikalı nüfusa sahip Amerika, 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG