Erişilebilirlik

Washington Yemin Törenine Hazır


Amerika’nın 45. Başkanı seçilen Donald Trump yemin töreni için ailesi ile birlikte Washington’a geldi.

Trump, önce Başkan yardımcısı Mike Pence ile birlikte Arlington mezarlığında çelenk bıraktı.

Arlington mezarlığı askerler ve ülkenin önde gelen kişilerinin gömüldüğü mezarlık.

Binlerce Amerikan askeri ve eski başkanlardan John Fitzgerald Kennedy bu mezarlıkta yatıyor.

Donald Trump daha sonra Lincoln Anıtı’ın basamaklarında binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada birlik mesajı verdi. Amerika’nın 45.Başkanı değişim sözü de verdi.

Trump Lincoln Anıtı'nın Önünde Kalabalığa Hitap Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Yemin töreni etkinlikleri için Washington’a yaklaşık 900 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Bu sayı, Barack Obama’nın ilk dönem başkanlığı için 2009’da düzenlenen törene katılanların hemen hemen yarısı kadar. Washington’a bu yıl gelecek ziyaretçilerin büyük bölümünü protestocuların oluşturması bekleniyor. Protestoların yemin töreni etkinliklerinin dinamiğini değiştirmesi mümkün.

Yemin töreni için hazırlıklar, seçim sonucu daha belli bile olmadan, aylar öncesinden başladı. Washington sakinleri, tören alanını kapatan barikatları ve son dakika hazırlıklarını, ancak son günlerde görmeye başladı.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, geçtiğimiz Nisan ayından bu yana yerel, federal, bölgesel yetkililerle özel sektördeki ortaklarının kusursuz bir yemin töreni için canla başla çalıştıklarını söylüyor.

Washington Polis Teşkilatı’nın işbirliği yaptığı kurumlar arasında Kongre Polisi, toplu taşıma sistemi yetkilileri, Ulusal Parklar Dairesi, İç Güvenlik Bakanlığı ve Acil Durum Dairesi var. Başkanın güvenliğinden ise Amerikan Gizli Servisi sorumlu. Gizli Servis Washington Bürosu’ndan Brian Ebert’e göre yerel polis, asker ve kamu güvenliği yetkilileri Haziran ayından bu yana çalışmalarını sürdürüyor.

Yemin töreninin programı

Trump, Cuma sabahı Blair House’dan ayrılarak St. John’s Kilisesine giderek ayine katılacak.

Ardından eşi Melania ile birlikte görevi devralacağı Başkan Barack Obama ve eşi Michell Obama ile birlikte sabah çayı içecek. Daha sonra Trump ve Obama eşleriyle birlikte yemin töreninin yapılacağı Kongre binasına gidecekler.

Trump, Türkiye saatiyle 12’de Kongre binasının önünde kurulan platformda Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın huzurunda yemin edecek. Yemin töreninin ardından da Trump bir konuşma yapacak.

Trump daha sonra yardımcısı Pence ile birlikte Pensilvanya caddesinde 2.4 kmlik bir yolculuğa çıkacak. Bu sırada cadde kenarında destekçileri ve protestocuların olması bekleniyor. Trump ve Pence’in bu yolun bir bölümünü yürümesi bekleniyor.

Trump’a karşı kaybeden Demokratların adayı Hillary Clinton ve eşi eski Başkanlardan Bill Clinton’ın da yemin törenine katılması bekleniyor.

Eski Başkanlardan George Bush ve eşi Laura ile yine eski Başkanlardan Jimmy Carter da törene katılacak isimlerden bazıları.

Bu arada Trump’ı protesto etmek için yemin törenine katılmayacağını açıklayan yaklaşık 30 Kongre üyesi bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG