Erişilebilirlik

Washington Ukrayna Krizine Çözüm Arıyor


Washington Ukrayna Krizine Çözüm Arıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Washington Ukrayna Krizine Çözüm Arıyor

Obama yönetimi ve Amerikan Kongresi Rusya'nın Ukrayna'yla ilgili tutumuna çözüm bulmak amacıyla önündeki seçenekleri gözden geçiriyor. Derinleşen kriz ve Rusya'nın tutumunda değişiklik olmaması Washington'u olduğu kadar Avrupa'yi ve dünyayı da kaygılandırıyor

Amerikalı yetkililer ve siyasetçiler, Ukrayna’nın milli iradesini ve ülkeye ekonomik yardım yapılmasını destekliyor ve giderek derinleşen kriz karşısında Rusya’ya yönelik yaptırımların hala gündemde olduğunu bildiriyor. Obama Yönetimi’yse Rusya’nın Ukrayna topraklarından müzakere yoluyla çekilmesini teşvik etmeye devam ediyor.

Gerginlik, Rusya’nın Ukrayna’nın askeri gemilerini abluka altına alması, Rus askerlerinin bir Ukrayna hava üssünü silahlardan arındırması ve Rusya yanlısı göstericilerin Ukrayna’da hükümet binalarını işgal etmesi üzerine yeniden tırmandı.

Kırım’da silahlı kişiler Birleşmiş Milletler temsilcisini tehdit etti. Protestocularsa Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı delegelerini hedef alan gösteriler düzenledi.

Washington’daysa Amerikan Helsinki Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Senatör Ben Cardin, Rusya’yı suçladı: “Sorun çıkaran taraf, sadece Ukrayna’da değil, tüm bölgede saldırgan tavırlar sergileyen Rusya. Bu durum hepimizi çok yakından ilgilendiriyor.”

Savunma Bakanı Chuck Hagel, Senato’da bu konuda yapılan oturumda konuştu: “Akıllı, istikrarlı ve kararlı bir liderlik sergilemenin zamanı gelmiştir. Ukrayna halkının yanında durmamız, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğini savunmamız gerekiyor. Ve bunu yapıyoruz.”

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya’nın geri çekilmesi ve gözlemcileri kabul etmesi gerektiğini söyledi: “Ukrayna’nın geleceğini Ukrayna halkı belirleyecek. Ülkenin kaderi dış güçler tarafından dayatılmayacak. Rusya, şu anda Ukraynalı yetkililerle doğrudan iletişime geçme istekliliğini göstermiyor, uluslararası güçlerin arabuluculuk önerisini kabul etmiyor.”

Rusya ise amacının, vatandaşlarını, geçersiz olarak tanımladığı Ukrayna’daki yeni hükümetten korumak olduğunu savunuyor.

Rus yetkililer, Kırım’ı işgal eden güçleri yerel meşru müdafaa birimleri olarak niteliyor. Obama Yönetimi’yse bu tanımlamayı reddediyor.

Amerikalı siyasetçilerin çoğu Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini şiddetle kınıyor. Ancak kimilerine göreyse Rusya’nın müdahale etmesinin en büyük sorumlusu

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG