Erişilebilirlik

Washington'dan Suriye Konusunda Destek Arayışı


Amerika, Suriye’de kimyasal silahların kullanılmasına tepki verme konusunda hem kendi kamuoyunu hem de dünyayı ikna etme çabalarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına yönelik kanıtlar konusunda bir açıklama yapması bekleniyor. Ayrıca Başkan Barack Obama’nın danışmalarıyla yaptığı toplantılarında sunulan istihbarat bilgilerinden bazılarının bugün açıklanacağı bildiriliyor.

Başkan Obama, Esat rejimine bağlı kuvvetleri hedef alacak kısıtlı bir operasyon konusunda destek almakta zorlanıyor.

Amerikan kamuoyu ve Kongre’nin bazı üyeleri Amerika’nın Suriye’ye müdahalesi konusunda kuşkucu bir tavır sergiliyor. Benzer kaygılar bazı ülkelerde de dile getiriliyor.

Obama yönetimi geçen hafta Şam’ın banliyölerinde düzenlenen kimyasal silah saldırısını Esat rejiminin kullandığını savunuyor, ama Suriye hükümeti iddiaları reddediyor ve isyancıları bu saldırıdan sorumlu tutuyor.

İngiltere’den Şok Karar

Öte yandan İngiliz Parlamentosu, dün uzun süren tartışmalardan sonra akşam yaptığı oylamada hükümete geçici savaş yetkisi (tezkere) vermeyi reddetti. Oylama bağlayıcı olmasa da Başbakan David Cameron karara uyacağını açıkladı. Karar İngiltere hükümeti açısından ağır oldu. Cameron, olası bir harekatın Suriye’de rejim değişikliğini değil, bir savaş suçunu cezalandırmayı amaçladığını açıkladı.

Almanya, NATO’nun 2011’deki Libya operasyonunda olduğu gibi askeri operasyonda yer almayacağını açıkladı, ama bu kez operasyona karşı olmadığı mesajı da verdi.
Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, İngiltere’deki parlamento oylamasına rağmen uluslararası koalisyon arayışı çabalarının süreceğini bildirdi.

Suriye’de 21 Ağustos’ta sivilleri hedef alan ve yüzlerce kişinin öldüğü zehirli gaz saldırısı yönelik kayda değer biçimde uluslararası tepkilere yol açtı.

Amerika ve Fransa, Suriye’ye “güçlü ve uygun” bir yanıt verilmesi konusunda ısrarlı.

Japonya da kimyasal silahların kullanımının hiçbir koşulda kabul edilemeyeceğini açıkladı ve sorumluluğun Esat rejimine düştüğünü bildirdi.

Obama’nın ulusal güvenlik ekibi, dün Suriye’ye düzenlemek istenen müdahalenin gerekçelerini anlatmak üzere, Kongre üyelerini liderlerini telefonla aradı.

Yönetime destek veren Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez Obama’nın harekat için Savaş Yetkisi Yasası’nın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak tek yanlı hareket etmesini istiyor.
Cumhuriyetçiler arasında da Obama’ya destek verenler de var. Ancak bu üyeler öncelikle Obama’nın Kongre’nin onayını almasını istiyor.

Karşı çıkan önemli siyasetçilerden biri, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili başkanı John Boehner. Boehner bu konuda Obama’ya mektup da göndermişti. Boehner, Obama’nın böyle bir harekatın meşru olup olmadığını, Amerika’nın ulusal çıkarlarına uyup uymadığını göstermesini istiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG