Erişilebilirlik

'Suriye Yolcu Uçağıyla İlgili İstihbarat ABD'den'


Türk jetlerinin geçen hafta Ankara’ya inişe zorladığı Suriye yolcu uçağıyla ilgili ihbarın Amerikan istihbarat daireleri tarafından sağlandığı iddia edildi.

Washington Post gazetesinin Amerikalı yetkililere dayandırdığı habere göre, Moskova-Şam seferi yapan sivil yolcu uçağının Rus malı askeri teçhizat taşıdığı kuşkusu Ankara’ya bildirildi.

Adının verilmesini istemeyen yetkili gazeteye, yolcu uçağının “Suriye ordusunda kullanılan Rus malı uçaksavar sistemine radar ve elektronik parçalar” taşıdığını bildirdi.
Ortadoğu’daki en iyi hava savunma sistemine sahip Suriye, bu sistemi yıllardır Rusya’nın yardımıyla koruyabiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, uçakta Rus malı askeri teçhizat bulunduğunu açıklamıştı. Rusya ve Suriye ise bu iddiaları reddetti.

Suriye yolcu uçağının indirilmesi, Ankara-Şam ilişkilerini daha da gerginleştirmiş, Moskova ise Ankara’dan açıklama istemişti. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, daha sonra yaptığı açıklamada Ankara’nın uçağı indirme hakkı olduğunu bildirdi.
Suriye-Türkiye ilişkileri, 3 Ekim’de Suriye tarafından atılan bir top mermisinin Urfa’nın Akçakale ilçesinde bir eve düşüp beş sivili öldürmesi, bunun ardından Türkiye’nin Suriye’ye misilleme yapması üzerine gerginleşmişti.

Suriye’ye askeri müdahale yapmaktan kaçınan Amerikan hükümetiyse krizin bu ülke sınırlarının dışına taşmasını önlemek amacıyla bir süredir Türkiye’yle askeri temaslarını arttırdı. Washington Post gazetesi, iki NATO üyesinin askeri yetkililerinin bir süredir, Suriye hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan etmek ve bu ülkenin kimyasal ve biyolojik silahlarını ele geçirme konusunda acil durum planları hazırlamak amacıyla bir araya geldiğini bildirdi.

Gazeteye göre, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan çatışmalar, Amerikalı askeri ve istihbarat yetkililerini stratejik planlarında değişikliğe zorladı ve Türkiye’yle daha fazla işbirliği yapılmasına karar verildi.

Türkiye’de açıklama yapan Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de, iki ülke askeri yetkililerinin temasta olduğunu doğrulamıştı. Siyasi bir karar alınmadığının altını çizen Ricciardone, Amerikalı, Türk ve NATO yetkililerinin tüm olasılıkları gözden geçirdiğini belirtti.

NATO’nun Avrupa Kuvvetleri Başkomutanı, Amerikalı Oramiral James Stavridis, bu ay başında Ankara ve İzmir’i ziyaret etmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG