Erişilebilirlik

Washington Post: ‘Gülen’le İlgili 85 Kutu Dosya ABD Adalet Bakanlığı’nda’


Washington Post gazetesi, Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili Türkiye'den gelen 85 kutu belgenin ABD Adalet Bakanlığı’nca incelendiğini yazdı. Haberde, Gülen hareketinin ABD yönetimi ve Kongre nezdindeki lobicilik faaliyetlerine de dikkat çekildi

Gazete, Fethullah Gülen ile ilgili haberine, “77 yaşında, sağlığı kötü ve Pensilvanya’da yaşıyor. Türkiye’ye göre ise darbenin başındaki isim” başlığını attı.

Habere, “Gülen’in yaşadığı Pensilvanya’nın Poconos bölgesinde ağustos böceklerinin sesleri dışında gürültüsü olmayan bir akşam” sözleriyle başlandı ve Fethullah Gülen’in, çocuklara şeker dağıttığı; şiddet karşıtlığı, tolerans ve eğitimin önemine dair vaizler verdiği yazıldı.

Haberin yedinci paragrafında ise önemli bir iddia var. Washington Post’a göre, ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir ekip, Türkiye'den gelen 85 kutu dolusu kanıt niteliğindeki belgeleri tarıyor. Türkiye’ye göre belgeler, Gülenciler’in, adliye, polis ve ordunun darbeye girişen fraksiyonları dahil Türk toplumunun her alanına nasıl sızdığını gösteriyor ve Gülen'in darbenin arkasındaki beyin olduğunu kanıtlıyor.

VOA Flaş Haber 4 Ağustos
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Haberde, Gülen hareketinin ABD Kongresi'ndeki lobi faaliyetleri de mercek altında. Gazetenin araştırmasına göre 2007 yılından bu yana, Türkiye’ye düzenlenen Kongre heyet ziyaretlerinin yarısına yakını; yani yaklaşık 289’u Gülen hareketine bağlı kuruluşlar tarafından sponsor edilmiş.

Siyasi kampanyalara yapılan bağışlar da gündeme getiriliyor haberde. Bağış yapılan siyasetçiler arasında, Cumhuriyetçi Parti'den eski Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, eski Teksas Valisi Rick Perry ve çok gündemde olan bir isim Demokratlar’ın başkan adayı Hillary Clinton da var. Gazeteye göre, “federal dosyalarda bağışçıların ismi yok, bu kuruluşların yönetimi, hiyerarşisi ve kaynakları muğlak ve şeffaflık sorunu var.”

Haberde atıfta bulunulan USA Today gazetesinin araştırması da dikkat çekici. Buna göre Gülenci gruplar, Kongre gezilerine sponsor olabilmek için kendilerini kar amacı gütmeyen hayır kurumu, olarak tanıtıyor. Ancak Vergi Dairesi’ne bu şekilde kayıtlı olmadıkları, vergi beyanında da harcamalarını yanlış gösterdikleri belirtiliyor.

Wahington Post’un manşetten verdiği haber, gazetenin içinde de tam sayfa devam ediyor ve hareketin geçmişi hakkında da uzun bilgiler veriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG