Erişilebilirlik

Washington PKK Operasyonlarına Nasıl Bakıyor?


Mark Toner
Mark Toner

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, IŞİD’le mücadele eden güçlerin taciz edilmemesi ya da ateş açılmaması konusunda Türkler’e "görüşlerini açıkça ifade ettiklerini" söyledi. Toner bununla birlikte bir “terör örgütü” olarak tanımladığı PKK’yı bu güçlerden ayrı tuttu.

Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toner’a, Türkiye ve Amerika arasında üslerin kullanılmasına yönelik anlaşmanın “Kürtler’e ihanet” olup olmadığı soruldu. Toner bunun üzerine, IŞİD’le mücadele eden Suriye Kürtleri, Araplar ve Türkmenler’in bulunduğunu belirtti. Toner, Türkiye’deki üslerden sınır ötesi hava saldırılarına hazır olduklarında da bu gruplara verecekleri hava desteğinin IŞİD’le mücadeleyi hızlandıracağını ve güçlendireceğini kaydetti.

“İhanet konusundaysa” diye konuşan Toner, “Türklere bu güçlerin taciz edilmemesi ya da ateş açılmaması konusundaki net görüşümüzü ilettik” dedi. Toner, PKK’nın bir terör örgütü olarak görüldüğünün altını çizerek, bu grupların dışında tutulduğuna dikkati çekti.

Eğit-donat programına katkılarından dolayı Türkiye’yi öven Toner, Türkiye’yle bu konuda bir anlaşma imzalandığını ve ayrıntıları üzerinde ve anlaşmayı operasyonel hale getirme üzerinde çalıştıklarını belirtti. Toner, “Amacımızın Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’le mücadele eden güçlere destek olduğu konusunda açık olduk” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Toner, "PKK'nın Türkiye'ye karşı şiddete son vermesini, barış sürecine dönmelerini istiyoruz. Aynı zamanda Türk hükümetine de orantılı (ölçülü) tepki verme çağrısında bulunuyoruz. Bu tutumumuz değişmedi" dedi.

Huffington Post'tan Obama'ya atfedilen manşet

Öte yandan Huffington Post gazetesi, dünkü haberinde “IŞİD’le mücadeleyi Kürtler’i bombalama gerekçesi olarak kullanmayın” ifadesinin Başkan Barack Obama’ya atfedildiği bir manşete yer verdi.

Başkan Obama’nın 10 gazeteciye konuştuğunu bildiren haberde, Huffington Post muhabiri Başkan’a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın IŞİD’le mücadeleyi PKK’yı bombalamak için bir bahane olarak kullandığından kaygılanıp kaygılanmadığını soruyor.

Başkan Obama’ysa soruya şu şekilde yanıt veriyor: “Türkler’e, IŞİD’in bölgede en büyük tehdidi oluşturduğu ve Türkiye içindeki hedeflere saldırdığı sürece kendilerini PKK’ya karşı savunma hakkının meşru olduğu yönündeki güçlü görüşümüzü dile getirdik. Ancak (Türkler’le) birlikte çalıştığımız anlaşma dikkatli çizilmiş sınırlara sahip: Suriye’ye giden yabancı savaşçılara karşı sınırı nasıl kapalı tutacağız? Yapacağımız her şey bu konu üzerinde temellenecek.”

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG