Erişilebilirlik

Washington VOA Muhabirinin Yargılanmasından Kaygılı


Washington VOA Muhabirinin Yargılanmasından Kaygılı
Washington VOA Muhabirinin Yargılanmasından Kaygılı

Washington, Amerika’nın Sesi muhabiri Abdülmalik Bobaev’in Özbekistan’da yargılanmasından kaygı duyduğunu açıkladı. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Michael Tran bu kaygıların Özbek hükümetine iletildiğini söyledi.

2005 yılından bu yana Amerika’nın Sesi’nin Taşkent muhabirliğini yapan Bobaev hakkında iftira, Özbekistan sınırını ihlal etmek, ulusal güvenliği ve asayişi tehdit etmek gibi farklı suçlamalar var. Bobaev suçlu bulunması durumunda sekiz yıl hapis cezasına çarptırılabilir. Bu hafta başlaması beklenen duruşmayı Amerikalı yetkililerin izleyeceği belirtiliyor.

İnsan hakları örgütleri basın özgürlüğünü en çok ihlal eden ülkelerin başında Özbekistan’ın geldiğini vurguluyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) Özbekistan’da görev yapan tarafsız gazetecilerin sürekli olarak taciz edilmesinden kaygı duyduğunu açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Michael Tran, mahkeme belgelerinde Bobaev’in Amerika’nın Sesi’ne verdiği haberlerin yer aldığını belirtti ve duruşmanın Özbekistan’da basın özgürlüğü açısından önemli olduğunu kaydetti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Bobaev’e yapılan muamelenin “utanç verici” olduğunu bildirdi. Örgüt Bobaev’in Özbekistan’da sesini duyurabilen ender gazetecilerden biri olduğunu, Özbek hükümetinin bir süredir Bobaev’i bastırmak için fırsat kolladığını ileri sürdü.

Bobaev, pasaportundaki bir giriş damgasının eksik olması nedeniyle hukuki sorunlar yaşamaya başlamıştı.

XS
SM
MD
LG