Erişilebilirlik

Washington Mısır Konusunda Tavrını Netleştirmede Zorlanıyor


Başkan Barack Obama Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le geçmişteki görüşmelerinden birinde
Başkan Barack Obama Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le geçmişteki görüşmelerinden birinde

Mısır’da protestolar iki hafta boyunca devam edince, Amerika da Mısır’daki mevcut yönetime karşı tavır değişmeye başladı. Washington hafta başında Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’ın muhalefet gruplarıyla görüşmesine destek verdi. Beyaz Saray ayrıca geçiş sürecinin daha önce yaptığı açıklamalardan daha yavaş gelişmesini istiyor.

Protestoların üzerinden iki hafta geçti, ama Kahire’nin Tahrir meydanında protestocuların kurduğu çadırlar kalkmadı. Göstericiler, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek istifa edinceye kadar eylemlerini sürdürmeye kararlı.

Gösteriler ilk başladığında Amerika Mısır’ı, reform süreci geçiren istikrarlı bir ülke olarak tanımlamıştı.

Ama daha sonra Başkan Barack Obama, derhal değişim çağrısında bulundu.

Cuma günü çıkan haberlere göre Amerikalı ve Mısırlı yetkililer Mübarek’in olası istifasını görüşmeye başlamıştı bile. Konuşulanlara göre Mübarek görevini yardımcısı Ömer Süleyman’ın idaresindeki geçici hükümete devredecekti.

Ama Beyaz Saray daha sonra geri adım attı.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, değişim sürecinin henüz başında olduklarını ve bu süreç boyunca bir dizi adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley ise Mübarek’in geleceğinin, kendisi ve halkına bağlı olduğunu açıkladı.

Washington’daki Woodrow Wilson Merkezi’nden David Ottaway, yönetimin, çelişkili bulduğu bu açıklamalarından oldukça rahatsız. Ottaway, Washington’un Mısır’da değişimi, anayasal çerçevede getirmenin zorluklarının farkında olup olmadığını sorguluyor.

Mevcut anayasaya göre eğer Hüsnü Mübarek devlet başkanlığından istifa ederse, Parlamento başkanının görevi devralması ve 60 gün içinde yeni seçim ilan etmesi gerekiyor.

Ortadoğu uzmanı William Dobson geçiş sürecini Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman da idare etse, hükümetin farklı davranmayacağını söylüyor. Dobson, “Mübarek’i görevden almak Mısır hükümetini değiştirmeyecek,” diyor. Uzman ordunun Mübarek gibi yeni bir diktatör belirleyeceğini, başka bir generali devlet başkanı olarak atayacağını, bunun da rejim değişikliği isteyen halkı aldatmaktan başka bir şey olmayacağını savunuyor.

Ottaway’e göreyse böyle bir durum Ortadoğu koşullarında oldukça normal. Ottaway, “Arap dünyasında ordunun içinden demokratik bir rejim çıktığı şimdiye kadar hiç görülmedi,” diyor.

Ottaway’e göre Obama yönetimi Mısır hükümetine belli reformları uygulaması için belli süreler tanımalı. Uzman o zaman protestocuların seslerini duyurabildiklerinden ve değişimi gerçekten yaşayabildiklerinden emin olabileceklerini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG