Erişilebilirlik

Washington ile Şam Arasında Gerginlik Artıyor


Büyükelçilik önündeki kızgın kalabalık
Büyükelçilik önündeki kızgın kalabalık

Amerika Şam hükümetini ABD Büyükelçiliği önünde gösteri yapan kızgın kalabalığı kışkırtmak ve örgütlemekle suçladı.

İki gün süren gösterilerde, Amerika’nın Şam Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık, binaya taş ve cam fırlatarak Büyükelçi Robert Ford’un hemen ülkeyi terketmesini istemişti.

Gösteriler, Ford’un hükümet aleyhtarı gösterilerin yoğun olduğu Hama kasabasını ziyaretinden sonra gerçekleşti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, olaydan önce Büyükelçi Ford’un Suriye Dışişleri Bakanı’yla bir görüşme yaparak Amerika’nın olaylardan duyduğu rahatsızlığı ilettiğini söyledi.

Bu arada, Fransa hükümeti de benzer gösteriler sonucu hasar gören büyükelçilik ve bir konsolosluk binasıyla ilgili olarak Suriye’nin Paris büyükelçisini çağırtarak şikayette bulundu.

Fransa Büyükelçisi Eric Chevaillier de Amerikalı büyükelçi Ford ile birlikte Hama’ya giderek, hükümet güçlerinin saldırısına uğrayan halkla görüşmüştü.

İki diplomatın ziyareti, bir haftadır tankların kuşatması altında bulunan kasabadaki halka ve hükümet karşıtı göstericilere Amerika’nın ve Fransa’nın desteği olarak algılandı.

Suriye hükümeti ise ziyaretin ardından Ford ve Chevaillier’e nota göndererek, yaptıklarının Suriye’nin içişlerine karışmak olduğunu bildirdi ve bunun sonucunun ülkeyi daha büyük bir istirarsızlığa iteceğini öne sürdü.

XS
SM
MD
LG