Erişilebilirlik

Washington'da "Kırık Hayatlar" Sergisi


Washington'da "Kırık Hayatlar" Sergisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Tanınmış fotoğrafçı Sebastian Rich, hayatının büyük bölümünü savaş ve çatışma içinde yaşayan insanları görüntüleyerek geçirmiş. Washington’da açılan ve “Broken Lives” Kırık Hayatlar adını taşıyan sergisinde de Rich, Ürdün’deki Suriyeli mültecilerle Güney Sudan’da çatışmaların içinde kalan sivillerin fotoğraflarına ağırlık vermiş

Sebastian Rich, kendisini ”yanlış zamanda doğru yerde olan” bir fotoğrafçı olarak tanımlıyor. Rich 40 yıl içinde dünyanın en büyük çatışmalarını fotoğraflamış veya filmini çekmiş. Bu süreçte yaralanmış, kaçırılmış ve rehin tutulmuş.

Ancak hiçbir şey onu fotoğraf çekmekten alıkoymamış: “Mülteci olmak zorunda kalan bir insan, kimseye kötülük etmemiş, üstündeki giysilerle herşeyini geride bırakıp başka bir ülkeye sığınmıştır. Gururu, umudu ve onurunu kaybetmeme çabasındadır. Beni en çok etkileyen, onurlarına, umutlarına bu kadar sıkı sarılabilmeleri oldu.”

Rich, özellikle acı veren çocuk fotoğraflarıyla ünlü. Ürdün’e geçen Suriyeli çocuk fotoğrafı da bunlardan biri. Tanınmış fotoğrafçı, herkesin mülteci durumuna düşebileceği gerçeğini vurgulamak istediğini söylüyor: “Örneğin Suriyeli mülteciler kentlerden geliyor. Çiftçi değiller. Çoğu politikacı, avukat, doktor, polis, asker ve hayatlarında ilk kez sığınmacı oluyorlar.”

Sebastian Rich sergideki fotoğrafları Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi için çekmiş. Daire’nin Amerika Temsilcisi Shelly Pitterman’a göre, fotoğraflar dünyadaki bütün mültecilerin acılarını yansıtıyor: “Hepsinin yüzlerinde geçirdikleri travmanın dehşetini, üzüntüyü, kaybı ve korkuyu görüyorsunuz. Ama bir umut ışığı olduğu da bir gerçek.”

Rich’e göre hükümetle isyancılar arasındaki çatışmalardan kaçarak Güney Sudan’daki mülteci kampına sığınan mültecilere de bu umut hakim. Aynı şekilde, herşeyini geride bırakarak Ürdün’e sığınan bir Suriyeli mülteci de umudunu kaybetmemiş: “Bu kadın birkaç ay içinde sığındığı derme çatma kulübede inanılmaz bir gelinlik kiralama işi açmış. Gelinlikleri nereden bulduğunu bilmiyorum ama bulup kiralıyor, ayrıca kampta manikür ve pedikür yaparak hayatını kazanıyor. Bu, gerçekten inanılmaz bir çaba.”

Fotoğrafçı Sebastian Rich, resimlerini çekmesine izin veren mültecilere minnet duyuyor. Özellikle de oğlu kampa geldikten hemen sonra ölen acı içindeki bir anneyi unutamıyor: “Kamera kadının yüzüne çok yakındı. Fotoğraf makinemi insanların yüzlerine çok yaklaştırmaya alışkın olmama rağmen acısının büyüklüğünü görünce geri çekilmek istedim ama bırakmadı. Tercüman aracılığıyla, ‘Hikayem duyulsun istiyorum, oğlum unutulmasın istiyorum’ dedi.”

Rich, son sergisi için daha önce yapmadığı birşeyi de denemiş, Amerika’ya gelen mültecileri çekmiş. 7 yaşındaki Sudanlı küçük bir kızın Amerikan bayrağının anlatıldığı bir derste çektiği resim de bunlardan biri: “Fotoğrafını çekmeye gittiğimde bana kendi çizdiği bayrak resmini gösterdi. Başı örtülüydü, benim için bu harika bir resimdi.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, Sebastian Rich’in fotoğraflarının Suriye ve Sudan’dakiler başta olmak üzere tüm dünyadaki mültecilerin acıları hakkındaki bilinci arttıracağını umuyor.

Fotoğrafçı Sebastian Rich'in sergisinden bazı fotoğraflar için tıklayın.

Sergi hakkında detaylı bilgilere burdan ulaşabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG