Erişilebilirlik

Washington'da Gündem Silah Kontrolu


Washington'da Gündem Silah Kontrolu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Kongre, seçim yılı olan 2016‘nın ilk haftasında işbaşı yapıyor. Başkan Obama, Hawaii’deki Noel ve yılbaşı tatilini bitirmeden önce bile Amerikan kamuoyunu en çok kutuplaştıran konuların başında gelen silah kontroluna ilişkin adımlar atacağı sinyali verdi.

Beyaz Saray, California eyaletinin San Bernardino kentinde ve Oregon eyaletindeki bir okulda düzenlenen silahlı saldırılardan aylar önce Başkan Obama’nın ne gibi önlemler alabileceğini incelemeye başlamıştı.

Obama, ”On binlerce Amerikalı silahlı şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Her defasında son derece mantıklı olan güvenlik taramaları gibi reformların bile saldırganları durduramayacağı söylendi. Her şiddet eylemini durduramayacağımızı biliyoruz. Peki sadece birini durdurabilsek? Kongre çocuklarımızı silahlı şiddetten korumak için adım atsa?” şeklinde konuşuyor.

Başkan Obama’nın, Adalet Bakanı’yla görüştükten sonra silah satışları için güvenlik taramasını zorunlu hale getiren bir kararname çıkarması bekleniyor. Bu adım, silah sahiplerinin haklarını savunan Cumhuriyetçi Parti’ye darbe indirebilir.

Trump, Anayasa’nın ikinci maddesinin büyük saldırıya uğradığını ve silah sahibi olma hakkını savunmaya kararlı olduğunu söylüyor.

Donald Trump’a göre siviller silah taşısaydı, San Bernardino ya da Fransa’da kendilerini teröristlere karşı savunabilirdi.

Trump, ”Teröristler Paris’te ne yaptı biliyor musunuz?'' diye soruyor ve ‘Gel buraya’ diye çağırdıkları insanları teker teker vurduklarını söylüyor. Saldırıya kurban gidenlerin hiçbir savunmasının da olmadığını sözlerine ekliyor.

Bernie Sanders, Amerikan kamuoyunun son yıllarda yaşanan toplu silahlı saldırılar nedeniyle büyük korku içinde olduğunu belirtiyor.

Demokrat Parti aday adayları silah kontrolunu destekliyor.

Sanders, ”Güvenlik taraması uygulamasını genişletmeliyiz. Eline silah almaması gereken kişiler, suçlular ve akıl sağlığı yerinde olmayanlar silah satın alamamalı. Başkan Obama da bunu başarmaya çalışıyor.” şeklinde konuşuyor.

Başkanlık kararnamesine ilişkin yasal zorlukların gündeme gelmesi kesin. Obama’nın Kongre’yi safdışı bıraktığı bir başka tartışmalı konuysa göçmenlik reformuydu. Bu konuda açılan davaların Başkan Obama’nın görev süresi doluncaya kadar devam etmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG