Erişilebilirlik

Washington'da Evsizlerin Dramı Devam Ediyor


Washington'da Evsizlerin Dramı Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
Linki indirmek için

Amerika’nın başkenti Washington’da evsiz kalan ailelerin dramı devam ediyor. 2008'de başlayan ekonomik krizden buyana son verilere göre en az bin 800 çocuk ve binden fazla aile evsiz

2008 yılında başlayan ekonomik gerilemeden sonra bu sayı, %75’lik bir artışa işaret ediyor. Bu kış evsiz barınakları ailelerle dolup taşarken harcama kesintileri ve hayat pahalılığı nedeniyle ucuz konuta erişim iyice zorlaştı. Amerika’nın Sesi, 300 ailenin kaldığı bir evsiz barınağını ziyaret etti.

Marcaus Scales bir yıldır evsiz. Scales, Kasım ayından bu yana dört yaşındaki kızı Saihy’la birlikte Washington’daki aile barınağında yaşıyor.

Marcaus Scales, “Kızıma bu şartların sadece geçici olduğunu, herşeyin düzeleceğini anlatmaya çalışıyorum. Geceleriyse ağlıyorum. Bazen benimle birlikte uyumak, babasıyla yanyana olmak istiyor. Bazense duruma daha iyi uyum sağladığını görüyorum” diyor.

Saihy her gün okula giderken babası da bir üniversitede psikoloji dersleri alıyor.

Eski bir hastaneden dönüştürülen evsiz barınağı 286 aileye ev sahipliği yapıyor. Barınağın koridorları gün içinde neredeyse bomboş. Çocuklar okuldayken aileler ya işte, ya da iş aramak için dışarıda. Ancak ısınma ve böcek istilası sorunları başgösteren barınak, son zamanlarda medyanın ilgi odağı oldu.

Amber Harding, “Her aile barınak şartlarının ideal olmadığını ancak sokakta yaşamaktan iyi olduğunu söylüyor” diyor.

Evsizlere konut bulmalarında yardımcı olan bir kurumda avukatlık yapan Amber Harding’e göre Washington’da bin 200 ila 3 bin evsiz aile yaşıyor. Harding, bu ailelerin çoğu zaman güvenli bir barınak bulmak için taşınmak zorunda kaldığını söylüyor: “Washington, evsiz ailelere sadece hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştüğünde barınak sağlıyor. Gece sıcaklık sıfırın üzerindeyse kent yönetiminin barınak sağlamak için yasal bir yükümlülüğü yok. O zaman da aileler geceyi otobüs terminallerinde ve parklarda geçiriyor.”

Sharlisse Baltimore, yedi ay boyunda altı çocuğunun beşiyle birlikte yaşadığı barınaktan çıkmayı başarmış. Gelirinin sadece %30’unu kira ücretine ayırmasını sağlayan bir program sayesinde Baltimore’un artık kendi evi var.

Sharlisse Baltimore: “Çok sevinçliydim. Eve bakmaya gelmiştik, anahtarları elime verdiler. Çocuklarımı okuldan aldığımda bana nereye gittiğimizi sordular. Eve geldiğimizdeyse ‘Bu ev kimin’ diye soruyorlardı. ‘Bizim evimiz’ deyince çok sevindiler ve etrafta koşuşturmaya başladılar.”

Washington’da ucuz konut bulmak çok zor. Kent yönetimiyle görüşen bazı Washingtonlular, barınakta yer bulmanın daha da zor olduğundan yakınıyor.

Washington İnsani Hizmetler Müdürü David Berns, Belediye Başkanı Vincent Grey’in evsizlere hizmet için milyonlarca dolar ayırdığını belirtiyor: “Evsizlerin burada kaldığı süreyi kısaltmaya çalışıyoruz. Geçen yıla oranla barınağa girenlerin sayısında azalma var. Şimdiden olumlu gelişmeler olduğunu görüyoruz.”

Marcaus Scales, evsiz ailelerin yerleştikleri ucuz konutları kaybetmemek için eğitim almaları gerektiği görüşünde. Scales, kendi evini bulacağına dair ümidini kaybetmiyor: “Ümidinizi kaybederseniz herşeyinizi kaybedersiniz. Ümit, şu an elimde olan tek şey. Her sabah kalkıp bu durumdan kurtulmaya çabalamam için bana motivasyon sağlıyor.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG