Erişilebilirlik

Washington'da Evsizler Umutsuz


Washington'da Evsizler Umutsuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

CityCenterDC, Washington’un merkezinde büyük bir proje. Washington Belediyesi verilerine göre her ay kente binden fazla kişi taşınıyor. Konut sıkıntısı var, kiralar ve ev fiyatları çok yüksek. Kimilerine göre, Washington’da yaşayan çok sayıda yoksul, bu hızlı gelişmeden büyük zarar görüyor.

Donnell Harris, eşi Stephanie Williams ve iki çocukları, bir yıldır evsiz:

“Apartman dairesinde yaşıyorduk. İşimi kaybettim, faturalar birikmeye başladı, kirayı ödeyemez olduk. Daireden çıkarıldık. Çocukları beslemek, büyük çocuğumu okula göndermek, geceyi geçirecek bir yer bulmak için para gerekiyor.”

Washington, yasalar uyarınca hava sıcaklığının sıfırın altına indiği gecelerde evsizlere barınak sağlamak zorunda. Eskiden hastane olan bu aile barınağı, bu kışın başında kapasitesini doldurunca Washington Belediyesi, 400 motel odası tutmak zorunda kaldı.

Harris’inkinin de aralarında bulunduğu bazı aileler, portatif karyolaların paravanlarla ayrıldığı spor salonlarına yerleştirildi. Ailelerin salonu her sabah boşaltması ve sadece gece sıcaklığın sıfırın altına indiği zamanlarda yeniden barınak başvurusu yapmaları gerekiyordu. Bir yargıçsa çocuklara zarar vereceği gerekçesiyle evsiz ailelerin spor salonlarına yerleştirilmesini yasakladı:

“Yaşadıklarımız hiç kimsenin başına gelmemeli. Hiç kimsenin.”

Washington’da evsizlere yasal hizmet sunan kuruluşun direktörü Patty Mullahy Fugere ise evsizlik sorununa sırt çeviren toplumu suçluyor ve bu durumun öngörülebilmiş olması gerektiğini söylüyor:

“Kira ve konut fiyatlarının son derece yüksek olduğu Washington’da yoksul birçok aile barınaklara başvurdu. Şimdiyse durumları çok daha kötü.”

Washington Mali Politika Enstitüsü’ne göre dar gelirlilere yönelik, kira ücreti düşük konutların sayısı son on yılda yarı yarıya, değeri düşük konutlarsa yüzde 72 oranında azaldı. Ailelerin geliriyse yükselen konut fiyatlarının gerisinde kaldı.

Belediye Başkanı Vincent Grey, bu yıl 100 milyon dolarlık ucuz konut yatırımı yapılacağını açıkladı. Geçen yıl da 2020’ye kadar 10 bin dairenin inşası için 187 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı.

Ancak Belediye Meclisi’nden İnsani Hizmetler Komitesi Başkanı Jim Graham’a göre daha çok çaba harcanmalı. Graham’a göre evsiz aile sorunu çözülmediği takdirde çok ciddi sonuçlar doğurabilir:

“Ne ekerseniz onu biçersiniz. Çocuk sağlığı ve gelişimi, eğitim, suç oranının artması gibi birçok alanda ne yazık ki sorun ekmekten başka birşey yapmıyoruz.”

Amerika’nın Sesi’nin evsiz barınaklarını ziyaret etme talebi ve bu yıl neden evsiz aile sayısının arttığına ilişkin sorusu, Washington İnsani Hizmetler Müdürlüğü tarafından yanıtsız bırakıldı.

Donnell Harris ve ailesi, kış mevsimi sona erdiği için evsiz barınaklarından artık yararlanamayacak. Birçok Washingtonlunun sevinç içinde karşıladığı ılık bahar havası, konut ihtiyacı içinde olan birçok aile içinse daha büyük zorlukların habercisi:

“Günden güne yaşıyoruz. Önümüze çıkan sorunlarla başetmeye çalışıyoruz. Yarın paramız olmazsa ne yaparız bilemiyorum. Çok zor, çok kafa karıştırıcı bir durum.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG