Erişilebilirlik

Wall Street'te İyimserlik Hakim


Wall Street'te İyimserlik Hakim
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Wall Street yatırımcıları, Dow Jones Sanayi endeksinin 20 bin puan gibi önemli bir eşiğe ulaşmasından sevinçli ve yeni yıla iyimser girdi. İyimserliğin nedenleri arasında düşük işsizlik oranı, gelişen ekonomi ve Başkan seçilen Donald Trump’ın piyasaları yeniden düzenleme ve altyapı harcamalarını arttırma sözü bulunuyor.

Wall Street’te bayram havası hakim. 6 hafta arka arkaya görülen büyümeyi takiben Dow Jones endeksi alışılmadık bir durumda ilerliyor. Gerçek olan şu ki, yatırımcılar 2017’ya umutlu girdi.

Michael Bapis, “İyimserlik getiren çok sayıda unsur var: İstihdam rakamları daha iyi, işsizlik oranı düşük, ekonomi düzeliyor görünüyor. FED Başkanı Janet Yellen, ‘Daha iyiye gidiyoruz, gelişme gösteriyoruz. Faizleri arttıracağız’ dedi. Ortada olumlu duygular var” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlara göre, Wall Street’e dair iyimserlik büyük oranda, Donald Trump’ın başkanlığında izlenecek ekonomi politikalarının ekonomiyi güçlendireceği umudundan kaynaklanıyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Jason Benowitz, piyasaların ilerleme göstermeye devam edeceğinden umutlu olduğunu söyledi: “Yatırımcılar Trump’ın politika gündeminin üç unsuru üzerinde yoğunlaşmış durumda. Bunlar vergi kesintileri, deregülasyon ve altyapı teşviki. Yasalaşmaları halinde, bu politikalar gelecek yıl ekonomik büyümeye canlılık getirecek. Sonrasında şirket kazançlarının hızlanmasını bekleyebiliriz ve bu senaryoya göre, piyasaların ilerleme kaydetmeyi sürdürebileceğini düşünüyoruz.”

Ancak Benowitz’e göre, gelecek yıl Trump’ın politikalarının Kongre’de direnişle karşılaşması, piyasalar için bir risk olabilir: “Temsilciler Meclisi’nin yanısıra Senato’daki Demokratlar’dan da muhalefet görecek. İstediği herşeyi, tam istediği şekilde geçiremeyecek. Bazı borsalarda ekonomik politika paketinin getirdiği umutlar sayesinde çarpıcı artış görüldü ama engellerle karşılaşmaya başladığında bu yılki ilerlemeden bazı geriye gidişler görebiliriz.”

Dow Jones Sanayi endeksi ilk kez 1999 yılında 10 bin puana erişmişti. Yeni eşik olan 20 bin puan üzerindeki çoşku Amerikan piyasalarındaki büyümenin bir yansıması. JP Morgan’da Amerikan Sermaye Stratejisi ekibinin hazırladığı bir araştırma raporunda, S&P 500 endeksinin de yakın dönemde 2 bin 300 puana ulaşacağı beklentisi dile getiriliyor.

Ancak yeni yılda, yatırımcılar Kongre’deki ve uluslararası piyasalardaki belirsizlikleri de yakından izliyor olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG