Erişilebilirlik

Wall Street Seçim Sonuçlarından Nasıl Etkilenir?


Wall Street Seçim Sonuçlarından Nasıl Etkilenir?
Wall Street Seçim Sonuçlarından Nasıl Etkilenir?

Bazı uzmanlar ve siyasi gözlemciler, Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde kontrolu ele geçirmesiyle Washington’da siyasi tıkanıklık yaşanacağı görüşünde. Ancak Kongre’deki siyasi açmazın Amerikan ekonomisi ve iş hayatının yüzünü güldüreceği düşüncesi de giderek ağırlık kazanıyor.

Cumhuriyetçi Parti ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdi. Columbia Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Robert Shapiro, bu durumun Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato’da yasama sürecini aksatacağını söylüyor: ”Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde yapmak isteyeceklerini Senato’daki Demokratlar ya da Başkan Obama’nın veto yetkisi engelleyecek. Diğer taraftan Başkan Obama ya da Senato’daki Demokratlar’ın çıkarmak isteyeceği yasalar Temsilciler Meclisi’nde takılacak.”

New York Borsası ara seçimlerin Cumhuriyetçiler’in zaferiyle sonuçlanacağı beklentisi üzerine Eylül ayında yükseldi. Ancak yıl sona ermeden piyasaların kısa süreliğine düşüşe geçmesi söz konusu. FBN Menkul Değerler Şirketi’nden Cort Gwon’a göre, siyasi açmaz uzun vadede piyasaların yararına olacak. Gwon, ”Hükümet iş dünyasının içinde bulunduğu durumu değiştirecek çok şey yapamaz. Örneğin vergileri yükseltemezler, yeni kısıtlamalar getiremezler çünkü Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçiler’in kontrolunda. Bu durum iş dünyası için son derece iyi.” diyor.

Wall Street’teki borsa şirketlerinden Meridian Equity Partners’dan Joseph Greco, seçimlerin piyasalara hükümetin ilerlediği yoldan geri döndüğü mesajı verdiğini söylüyor: ”Genel görüş, şu anda hükümetin tek yönlü olmadığı doğrultusunda. Başkanlık seçimlerinden iki yıl sonra yapılan Kongre seçimlerinde başkanın gücü azalır.”

Greco’ya göre, Amerikalı seçmen, siyasi sorunlara bulunacak çözümlerin ister Demokrat ister Cumhuriyetçi olsun, önceki yönetimlere benzemesini istemediği mesajı verdi. Greco ayrıca hükümetin ülkenin altyapısını geliştirmesi gerektiği görüşünde: ”Amerika’da politika oluşturma ve harcama sürecinde en büyük önceliğin altyapının iyileştirilmesine verilmesi gerekiyor. Böylece istihdam ve teknolojik gelişme sağlanır. Girişimcilik ruhu tetiklenir, yeni işler kurulur, yeni pazarlar yaratılır.”

Greco’ya göre, partilerin işbirliği yapması, Washington’un, yenilik, değişiklik, sermaye ve insan gücü kapasitesini kullanarak piyasaları canlandırmasını, yeni iş alanları açmasını ve dış siyasetteki konumunu güçlendirmesini sağlayabilir.

XS
SM
MD
LG