Erişilebilirlik

Walesa Nobel Ödülünü Hapisteki Çinli Eylemci Adına Almak İstiyor


Lech Walesa
Lech Walesa

Eski Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa, Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Çinli eylemci Liu Xiaobo’yı temsilen ödülünü almak istediğini açıkladı.

Kendisi de Nobel barış ödülü sahibi olan Waliba, ödül ve ödülle birlikte gelen paranın Liu hapisten çıkıncaya kadar Norveç’te kalabileceğini söyledi.

Nobel Barış Ödülü Komitesi, Liu Xiaobo ya da yakın bir akrabasının Oslo’daki törene katılamaması halinde, ödülün verilmeyeceğini açıklamıştı.

Böyle bir durum Nobel Barış ödülünün 109 yıllık tarihinde bir ilk olacak. Daha önce ödüle layık görülen üç kişi Oslo’daki geleneksel törene katılamamış ancak yerlerine yakın akrabalarını göndermişlerdi.

Komite Genel Sekreteri Geir Lundestad, 10 Aralık’ta yapılması planlanan törene Liu’nun akrabalarından birinin gelmesinden umudu kestiklerini söyledi.

Liu, demokrasi çağrısı yaptığı için 11 yıl hapse mahkûm edilmişti. Eşi de, kocasının Nobel ödülüne layık görüldüğünün açıklanmasından beri ev hapsinde tutuluyor. Ayrıca Liu’nun tüm akrabaları yakın takibe alınmış durumda.

Pekin hükümeti dünya liderlerinden ödül törenini boykot etmelerini istemiş, etmemeleri halinde sonuçlarına katlanmaları gerekeceği uyarısında bulunmuştu.

Törene çağrılan 58 ülkeden 36’sının daveti kabul ettiği, 16’sının henüz yanıt vermediği 6’sının katılmayacaklarını bildirdiğini öğrenildi.

Alınan bilgiye göre şu ana kadar Oslo’daki törene katılmayacaklarını açıklayan ülkeler Çin’le birlikte, Rusya, Irak, Fas, Küba ve Kazakistan.

XS
SM
MD
LG