Erişilebilirlik

Vizesiz Avrupa: Peki Bundan Sonra Ne Olacak?


Türkiye’nin vize serbestisi için Haziran ayına kadar karşılaması gereken kriterler çok da kolay değil. Türkiye vize serbestisi olmazsa sığınmacı anlaşması konusunda işbirliğini durduracaklarını belirtiyor.

Avrupa Komisyonu Türk vatandaşlarına vize serbestisi için Çarşamba günü öneride bulundu ama bunun için kalan 5 şartı da yerine getirmesini istedi.

Türkiye Mart ayı itibarıyla istenenlerin sadece yarısını karşıladı ama iki ayda diğer onlarca maddeyi de kabul etti.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, ne yapılması konusunda açık olduklarını, 5 şart kaldığını ve Türkiye’nin Haziran ayına kadar bu şartları karşılamasını beklediklerini söyledi.

2.7 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, Ege Denizi’nde insan kaçakçılarını yakalamayı ve 20 Mart’tan sonra Yunanistan’a ulaşan sığınmacıları geri almayı kabul etti. Karşılığında Avrupa Birliği, sığınmacılar konusunda Türkiye’ye 6.9 milyar Euro yardımda bulunacak. Bununla birlikte Brüksel, kısa dönemde vize serbestisi ile hızlandırılmış Avrupa Birliği üyeliği müzakereleri vaat ediyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, vize serbestisi olmaması halinde sığınmacı anlaşmasını iptal etmekle tehdit etmişti.

Türkiye’nin önemli bir ticari ortağı olan Avrupa Birliği geri çevirebilme yetkisine sahip olsa da buna isteksiz görünüyor.

Merkel’in çaresizliğinin Avrupa Birliği’nin müzakere elini zayıflattığı yorumları yapılıyor.

Merkel, Avrupa Birliği- Türkiye anlaşmasının önemli bir savunucusu. İnsan hakları örgütleri ise anlaşmanın ahlaka ve hukuka aykırı olduğunu belirtiyor.

Belki de en problemli konu terörizmin tanımı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörizm tanımının değişmesini istiyor.

İnsan hakları dernekleri, savcıların hükümet eleştirilerini terör suçlamasıyla bir tutulmasını eleştiriyor.

Avrupa Komisyonu Türkiye’ye Europol ile anlaşmasını sonuçlandırmasını ve suç konularında Avrupa Birliği üye ülkeleriyle etkili işbirliği yapmasını istiyor. Türkiye’nin yolsuzluğa karşı önlemler alması da bekleniyor.

Bir başka şart Türkiye’nin veri koruma standartlarının Avrupa Birliği ile uyumlu olması. Nisan ayında Türkiye’de 50 milyon kişinin bilgileri bilgisayar korsanları tarafından internette yayınlandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, parmak izi içeren çipli pasaportların Haziran ayında hazır olacağını söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’a göre ise Türkiye 72 şarta karşı yükümlülüklerini yerine getirdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG