Erişilebilirlik

Vize Serbestisi Hakkında Türkler Ne Düşünüyor?


Vize Serbestisi Hakkında Türkler Ne Düşünüyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Türkiye ile AB arasında vize serbestisiyle ilgili gerginlik karşılıklı açıklamalarla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB’nin Ankara’nın terörle mücadele yasalarının değiştirilmesiyle ilgili kriterde ısrar etmesine sert tepki verirken, AB Bakanı Volkan Bozkır, birliğin yeni bir formül bulmasını istedi. AB ise vize serbestisi için öngörülen 72 kriterin tamamımın yerine getirilmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Peki, planlanan vize serbestisi konusunda vatandaş ve turizm şirketleri neler düşünüyor? Amerika’nın Sesi’nden Tan Çetin, İstanbul’daki İDATA Vize İşlemleri Merkezi’ne vize başvurusu yapmak için gelen vatandaşların bu konudaki görüşlerini aldı:

Samsun’da ticaretle uğraşan iş adamı Salih Akan, her vize işlemi için İstanbul’a gelmek zorunda olduğunu, bu durumun kendisini çok zorladığını belirtti. Akan, vizelerin kaldırılması durumunda işlerini çok daha rahat yürütebileceğini ve ikinci sınıf insan muamelesi görmekten de kurtulacaklarını, bunun da çok önemli bir adım olacağını dile getirdi.

Murat Harin ise, Almanya vizesi için başvuru yapmaya gelen vatandaşlardan. Ayağından 10 gün önce bir rahatsızlık geçirdiğini belirten Harin, buna rağmen 10 günden bu yana vize evrakları ile uğraştını belirtiyor ve ekliyor: “Bu kadar işlem olmazsa çok daha iyi olacak ve Türk insanı gezmek için Avrupa’ya gitmeyi daha çok isteyecek.”

Bir turizm şirketinde vize işlemleri ile ilgilenen Emre Ali Haktan, vize serbestisi getirilmesi durumunda insanların vize ücreti ödemesinden ve aracı kuruluşlara ödenen paralardan kurtulacaklarını ancak bu durumun Türkiye’deki iç turizmi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Asgari ücretin biraz üstünde ücret alan herkesin Türkiye’deki tatil yapmak yerine Avrupa’ya gitmek isteyeceğini söyledi.

Taksim’de turizm şirketi işleten Özgür Aşan’a göre, Türkiye’de turizmde yaşanan krize rağmen otel fiyatlarının hala yüksek tutulmasının, yerli turistlerin Avrupa ve Türkiye arasında fiyat kıyaslaması yapmasına ve bu turistlerin Avrupa’yı tercih etmesine neden oluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG