Erişilebilirlik

‘Vize Muafiyeti Türkiye’den AB’ye Göç Akını Oluşturmaz’


‘Vize Muafiyeti Türkiye’den AB’ye Göç Akını Oluşturmaz’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Ankara ile AB arasında uzlaşmaya varılan Geri Kabul Anlaşması’yla Türkiye’ye vadeliden “AB ülkelerine vizesiz seyahat” uygulamasının Haziran ayında başlaması öngörülüyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nin kapanışında vize muafiyeti konusunda bazı açıklamalar yaparak bu konunun artık netleşmesi gerektiğine vurgu yapmıştı.

“30 Haziran itibariyle vize noktasında, adım atılacaktı. Bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız, dışişleri bakanlarımız, AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz”diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda net olarak tavrını ortaya koydu.

Bu gelişmeler çerçevesinde, AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, AB'nin Ankara’ya teknik bir ekip göndereceğini ve görüşmelere devam edileceğini açıkladı.

AB’nin Türkiye vatandaşlarına uyguladığı vizenin Haziran ayında kaldırılması beklenirken, vize uygulamasının Ekim ayına kadar devam edeceğini belirten Tur Operatörleri Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu, bu tarihte vize muafiyeti sağlandığı takdirde, turist potansiyelinin ilk sene 400 bin -500 bin olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Polatoğlu’na göre, yurtdışında bulunan akrabalarını ziyaret edecek Türklerin sayısı, yaklaşık olarak 1-2 milyon civarında olacak ve birkaç bin Türk vatandaşı da yurtdışına yerleşmek isteyecek.

Polatoğlu’na göre, vize muafiyeti olması durumunda, korkulduğu gibi “Türkiye’nin boşalıp Avrupa’ya yerleşmesi” söz konusu değil.

Şu an 1,5 milyon civarında Türk vatandaşının Avrupa’yı ziyaret ettiğini söyleyen Polatoğlu, vize muafiyetiyle birlikte bu sayının beş sene içerisinde 7-8 milyona ulaşacağını düşündüğünü belirtti.

Vize muafiyetinin koşulsuz AB ülkelerine giriş anlamına gelmediğini belirten Tur Operatörleri Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu, bugün vizesi olan kişilerin bile herhangi bir açıklama yapılmadan, “tavrınızdan hoşlanmama, bir şeylerden şüphelenme” gibi gerekçelerle kapılardan geri gönderilebildiğine dikkat çekti.

Türkiye’de vize alma koşulunu sağlayan birçok vatandaşın son zamanlarda vize alma konusunda bir sıkıntı yasamadıklarını dile getiren Cem Polatoğlu, vize serbestisinin sağlanması halinde fazla değişiklik yaşanmayacağını sadece gelir düzeyine bağlı olarak 400 bin-500 bin kişinin daha Avrupa’yı ziyaret edeceğini belirtti.

Türk vatandaşlarının yurtdışı seyahatlerini tercih etmelerinin, yurtiçi turizm potansiyelini etkileyeceğini ifade eden Polatoğlu’na göre, bu durum yurtdışını tanıyan insanların orada gördüklerini Türkiye’de uygulamak istemesiyle uzun vadede bize ekonomik değer olarak geri dönecek.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG