Erişilebilirlik

Viyana Garı Mülteci Kampına Döndü


Viyana Garı Adeta Bir Mülteci Kampı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Avrupa’daki mülteci krizi devam ederken, tren istasyonları da Asya ve Ortadoğu’daki savaşlardan ve yoksulluktan kaçanlarla dolup taşıyor. Viyana’daki merkez tren istasyonunda önceleri gönüllülerin başlattığı yardım çalışmaları, çok daha fazla mültecinin gara varması nedeniyle genişledi. İstasyon bir mülteci kampını andırıyor.

Muhammet, IŞİD’den kaçmak için 5 ay önce Suriye’yi terk ederek Avusturya’ya doğru yola çıkmış. Almanca öğrenmek ve üniversiteye gitmek istiyor. Ancak Eylül ayından bu yana Viyana’ya mültecilere yardım ediyor.

Muhammet, “Zor ve yorucu bir iş olduğu için yeni gelenlere yardım etmek istedim. Çünkü ne halde olduklarını biliyorum ve herkesin daha iyi durumda olmasını istiyorum,”diye konuştu.

Viyana Garı, tam bir mülteci merkezini andırıyor.

Gönüllüler, önce mültecilere karınlarını doyuracak bir şeyler sundukları masaları kurarak işe başlamış, şimdi 3 bin kişiye günde 3 kez yemek veriyorlar.

Gönüllerden biri, “Kaç kişiye giriş izni verdiklerini, kaç kişinin Viyana’ya geleceğini, kaçının başka yerlere yollanacağını bilmiyoruz. Bu yüzden Viyana’ya kim gelirse onlara bakmak zorundayız. Onlarla elbette ilgilenmeliyiz. Sürekli yeni gelenler oluyor,” diyerek herkese yardım etmeye çalıştıklarını anlatıyor.

Hayırseverler mültecilere giysi, sim kart, hatta hukuki hizmet sunuyor.

Gönüllüler, bugüne kadar Avusturya’ya ya da Almanya’ya yolculuk yapan 40 bine yakın mülteciye yardım ettiklerini söylüyor.

Umut Treni görevlilerinden Ashley Winkler, örgütlerinin çok büyüdüğünü. 20-30 gönüllü ile başladıkları grubun, şimdi üç bin kişiye çıktığını belirtiyor.

Bu üç bin kişi içinde sekiz farklı dil konuşan doktorlar ve hemşireler de var. Yerel yetkililer de mültecilere büyük destek veriyor ve Muhammet gibilerine Avusturya’da istedikleri kadar kalabileceklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG