Erişilebilirlik

Virginia'da Lale Satışları Rekor Düzeyde


Virginia'da Lale Satışları Rekor Düzeyde
Virginia'da Lale Satışları Rekor Düzeyde

Bahar mevsimi çiçek mevsimidir. Çiçekleri gözlemenin en gözde yerlerinden biri Stevensburg, Virginia'da. Burası başkent Washington’a 113 kilometre mesafede bir kent. Fresh Tulips USA adlı serada her hafta 4 buçuk milyon tohum bir araya getiriliyor.

Coen Haakman Hollandalı bir lale üreticisi. Haakman 2004 yılında lale üretme işini Amerika'ya taşımış. 7 yıl içinde şirketi dünyanın en büyük lale üreticisi haline gelmiş. Haakman şunları söylüyor:

"Biz bir lale fabrikasıyız. 100 çalışanımız var. Sabah 7'den ertesi sabah 3'e kadar açığız."

Haakman'ın hedefi yılda 5 milyon lale satmak. Ancak yıllık satışlar şu anda 45 milyon civarında. Şirket her gün 400 bin lale satıyor. Bu laleler Amerika'nın dört bir yanına dağıtılıyor. Bu büyük operasyonun ilginç olan bir başka yünü de lalelerin toprak kullanılmadan yetiştirilmesi. Haakman şöyle konuşuyor:

"Laleleri hidrofonik ortamda yetiştiriyoruz. Yani toprak, kimyasal madde ya da ilaçlama kullanmıyoruz. Lale soğanının içinde o kadar çok besin var ki kendi kendini yetiştirmeye yetiyor. Sadece suya ve gübreye ihtiyacı var. Bence bu oldukça yenilikçi bir yöntem."

Her yıl 45 milyon lale yetiştirmek kolay değil. Ciddi bir çalışma ve modern bir tesis gerekiyor. Haakman anlatıyor:

"Sera 40 bin metrekare büyüklüğünde. Sadece serada 8 milyon lale var. Sistem otomatik. Seranın cam çatısını istediğimiz zaman açabiliyoruz. Enerji perdelerimiz, ısıtma, su, ihtiyacımız olan herşey mevcut."

Serada işçiler ekme, toplama ve paketlemeyle meşgulken sulama otomatik olarak yapılıyor.

Tesis günde 400 bin lale dağıtıyor. Ancak bu rakam özel günlerde artıyor. Haakman Anneler Günü hazırlıklarına bir yıl önceden başladıklarını söylüyor:

"Bir yıl önceden gelecek Mayıs için hazırlık yapmaya başlamazsak geç kalırız. Her yıl Anneler Günü için 5-6 milyon laleye ihtiyacım var. Zamanında hazırlanmazsam bu kadar laleyi yetiştiremem."

Haakman büyük çaplı lale üretiminin topraksız yapılmasının yaygın bir yöntem olduğunu söylüyor. Ancak dünyada bunun gibi sadece 5 lale çiftliği daha var.

Haakman işini çok severek yaptığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG