Erişilebilirlik

Vice News Ekibi Serbest


Diyarbakır'da gelişmeleri takip ederken gözaltına alınan ve 2'nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan ekibin avukatlarının yaptığı itiraz bugün karara bağlandı. İtirazın yapıldığı 3’ncü Sulh Ceza Hakimliği İngiliz gazeteciler Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury’nin tahliyesine karar verdi. Iraklı tercüman Muhammed İsmail Resul ise tahliye edilmedi.

Tutuklandıktan sonra önce Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderilen İngiliz gazeteciler daha sonra tercüman olmadığı gerekçesiyle Adana Kürkçüler Cezaevi'ne nakledilmişti. Karar cezaevi yönetimine ulaştıktan sonra gazetecilerin Adana’dan tahliye edilecek.

Vice News ekibi, geçen hafta Diyarbakır’da, IŞİD’e yardım ettikleri ihbarıyla gözaltına alındı. Sorgularının ardından mahkeme çıkarılan ekipten 3 kişi,’Silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ iddiasıyla tutuklandı. Ekibin tercüman ve şöförlüğünü yapan Abdurrahman Direkli ise serbest bırakıldı.

Hem IŞİD hem PKK iddiası

Şüpheliler IŞİD ihbarıyla gözaltına alınsa da, PKK’ya yardım ettikleri iddiası da gündeme gelmişti.Avukat Tahir Elçi, mahkemede şüphelilerin hem IŞİD hem de PKK adına faaliyet göstermekle suçlandıklarını söyledi. Elçi, gazetecilerin bu iddiaya ilişkin delil bulunmadığına dikkat çekerek, “İstihbarat örgütlerimiz, polis teşkilatımız, tümüyle gazeteci olan ve gazetecilik faaliyetleri gösterenlerin çalışmalarından rahatsız olmuş olabilirler. İngiliz gazetecinin PKK örgütüyle ilgisi yoktur. Hele de IŞİD ile ilgileri olduğuna dair suçlama dayanaksız ve abestir. IŞİD örgütü gibi kavramlarla aleyhlerindeki suçlamalara gizem katılmaya, gazetecilik faaliyeti nedeniyle ellerindeki materyaller örgüt malzemesiymiş gibi soruşturma makamları etkilenmeye çalışılmıştır. Gazeteciler IŞİD ile bağlantılı suçlamalardan dolayı büyük şaşkınlık içindeler. Komik ve ciddi olmayan bir durumun yaşandığını söylemektedirler ”diye konuştu.

Ekibi, ‘Silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ iddiasıyla tutuklayan mahkeme, örgütlerin adından söz etmedi.

‘Kripto’ tutuklama gerekçesi

Ekibin tutuklanma gerekçelerden biri, kullandıkları hard diskin kriptolu olması ve henüz tam olarak incelenememiş olması olarak gösterildi. Kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunduğuna vurgu yapan mahkeme, tutuklama gerekçelerine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını örnek gösterdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG