Erişilebilirlik

Veremi İki Saatte Teşhis Edebilen Cihaz


Veremi İki Saatte Teşhis Edebilen Cihaz
Veremi İki Saatte Teşhis Edebilen Cihaz

Yeni geliştirilen bir tıbbi cihaz, veremi iki saatten az sürede teşhis edebiliyor. Sağlık uzmanları, bu cihazın veremin teşhis ve tedavisinde çığır açacağını düşünüyor. Uzmanlara göre cihaz, milyonlarca kişinin hayatını kurtarabilir.



İster Pakistan’da olsun ister Haiti’de, verem, kalabalık ortamlarda hızla yayılıyor. Teşhis bazen çok uzun sürebiliyor. Doktorlar, balgam testinin güvenilir olmadığı görüşünde. Laboratuara gönderilen bakteri kültürü ise yavaş yavaş çoğaltılıyor ve ancak uzman teknisyenler tarafından incelenirse doğru teşhis konulabiliyor. California’daki Cepheid şirketi ise sadece 90 dakikalık sürede verem teşhisi koyabilen ve mevcut testlerden daha güvenilir olan yeni bir cihaz geliştirdi.

Araştırmalara göre testin güvenilirliği yüzde 98. Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden Doktor Anthony Fauci, bu testin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyük rol oynayacağını söylüyor: ”Bu yeni cihazla veremi çok kısa sürede, hasta klinikten ayrılmadan teşhis edebilirsiniz. Hastaların kliniğe geri gelmedikleri durumlara sıkça rastlıyoruz. Oysa bu cihazla klinikte teşhisi koyabilir ve hastaya ne tür ilaçlar vereceğinizi belirleyebilirsiniz. Sadece balgam tetkiki yapmaktan çok daha etkili ve avantajlı bir yöntem.”

Cihazın fiyatıysa 30 bin doları buluyor. Doktor Fauci yapılan testlerin aslında ucuz olduğunu ve cihazın fiyatının zamanla düşeceğini söylüyor. Fauci, ”Bu cihazın gelecekte çok daha yaygınlaşacağını düşünüyorum. Sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de verem teşhisi koymada önemli rol oynayacak,” diye konuşuyor.

Cihazın veremin en sık rastlandığı bölgelere ulaştırılması gerekiyor. Bu bölgeler gelişmekte olan ülkeler ve Amerika’daki kalabalık kent merkezleri. Doktor Simon ise bu cihazın şimdilik gelişmekte olan ülkeler için pahalı olduğu görüşünde. Ancak Cepheid şirketi yoksul ülkelere cihazı 10 bin doların altında satabileceğini bildiriyor. Dünya Sağlık Örgütü, dünya nüfusunun üçte birinin verem mikrobu taşıdığını, her yıl 2 milyon kişininse veremden öldüğünü bildiriyor.

XS
SM
MD
LG