Erişilebilirlik

Venezuela Terörle Mücadeleye Yardım Etmek Zorunda


Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtan yorum

İsyancı grupların Venezuela topraklarını Kolombiya’daki terörist saldırılar planlamak için üs olarak kullandığı yolundaki kuşkular on yıldan beri iki ülke ilişkilerinin bozulmasına yolaçtı. Kolombiya’nın son açıkladığı kanıtların bu konudaki suçlamaları desteklemesi üzerine ikili ilişkiler daha da bozuldu ve bölge istikrarını tehdit eder hale geldi.

21 Temmuzda Amerika Devletleri Örgütü Daimi Konseyinin toplantısında Kolombiya büyükelçisi, Kolombiya Silahlı Devrim Kuvvetleri FARC ve Ulusal Kurtuluş Ordusu ELN’in Venezuela topraklarında üsleri bulunduğu iddialarını destekleyen ele geçirilmiş fotograflar, haritalar, videolar ve bazı belgeler sundu. Büyükelçi Luis Alfonso Hoyos, Venezuela hükümetinden kampları dağıtmasını ve gerillaların üzerine gitmesini istedi. Hoyos, Amerika Devletleri Örgütünden, Kolombiya’nın elindeki bilgiyi doğrulamak için uluslararası bir komisyon oluşturmasını da istedi.

Bu, yıllardır bölgenin üzerinde sallanıp duran bir soruna eğilen önemli bir bilgi. Amerika bunun uluslararası bir organ tarafından soruşturulmasının önemine inanıyor ve Kolombiya’nın Amerika Devletler Örgütüne hızla harekete geçmesi için yaptığı çağrıyı destekliyor.

Venezuela’nın yanıtı, ne var ki düşkırıcı oldu. Devlet Başkanı Hugo Chavez’in hükümeti fotograflar ve diğer belgeleri sahte olarak niteleyerek toptan reddetti ve komşusu ile ilişkileri kesti. Hükümet bunu yaparken Venezuela ordusunu da alarma geçirdi.

Gerginliklerdeki bu tırmanma dikkatleri diğer daha önemli konulardan çekebilir ama suçlamalar ciddi ve soruşturulmaya değerdir. Venezuela’nın hem terörle mücadele anlaşmaları hem de Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler kararları uyarınca işbirliği yapma konusunda açık taahhüt ve sorumlulukları bulunuyor. Batıyarım küresi ve dünyanın diğer yerlerinde terör tehditlerini azaltmak Venezuela’nın kendi çıkarlarına uygun düşer. Uluslararası ilişkileri ve haberleşmeyi kesmek herhalde bu amaca ulaşmada başvurulacak uygun bir yol değildir.

XS
SM
MD
LG