Erişilebilirlik

Van Depremi Türklerle Kürtleri Kutuplaştıracak mı?


Enkaz altında sağ kalanlara ulaşmak için zamanla yarışılırken, diğer yandan Türkiye'nin dört bir yanından depremzedelere yardım gönderiliyor
Enkaz altında sağ kalanlara ulaşmak için zamanla yarışılırken, diğer yandan Türkiye'nin dört bir yanından depremzedelere yardım gönderiliyor

Van’ı sarsan 7,2 şiddetindeki deprem Türklerle Kürtler arasındaki ilişkileri de günışığına çıkardı. Deprem, 24 Türk askerinin PKK tarafından öldürülmesinden birkaç gün sonra meydana geldi. Bir yandan bölgeye insani yardım akarken bir yandan da bazı Türklerden depremzedelere yönelik çirkin bir milliyetçilik gözlendi. Trajik deprem, şimdi Türkiye’nin ulusal birliği açısından kritik bir sınav olarak görülüyor.

Van ve çevresi depremde yıkılırken Türkiye’nin diğer yerlerinde 24 Türk askerinin PKK tarafından öldürülmesini acı ve öfke ile kınayan gösteriler yapılıyordu

Kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları canlı bulma mücadelesi verir ve onbinlerce kişi evsiz kalırken tanınmış televizyon sunucusu Müge Anıl, Türkler deprem bölgesinde zor durumda kalan Kürtlere neden yardım etsin diye sorarak büyük tartışma yarattı. Anıl, daha sonra yoğun protestolar üzerine özür dilemek zorunda kaldı. Ancak Milliyet gazetesi yazarlar Aslı Aydıntaşbaş, Anıl’ın hatasının birçok Türkün görüşünü televizyonda dile getirmek olduğunu öne sürüyor. 24 askerin PKK tarafından öldürülmesinden sonra bazı kesimlerde, bazı sosyal medyada belirli bir ırkçılık gözlendiğini belirten Asıl Aydıntaşbaş, “Depremde ölenlere niye üzülelim, onlar bizim askerlerimize üzüldüler mi,” diyen kişiler olduğunu söylüyor. Sokaktaki insanda, taksi şoförlerinde Kürtlere yönelik bu tür duygular bulunduğunu vurgulayan Aydıntaşbaş, bunun dikkat edilmesi gereken derin bir sorun olduğunu belirtiyor.

Seyyar Aşevinde yemek kuyruğunda bekleyen iki kız çocuğu
Seyyar Aşevinde yemek kuyruğunda bekleyen iki kız çocuğu

Ama birçok Türk depremzedelere yardıma koştu. Televizyon kanalları ülke çapında “Tek Yürek” adlı kampanya açarak milyonlarca lira topladı. Giyecek yardımı kampanyası da büyük ilgi gördü. Ancak kampanyayı örgütleyenler bazı giysilerin ceplerinde Kürtleri kınayan çirkin notlar bulduklarını, bu yüzden bunları dağıtmadan önce tek tek aradıklarını söylüyor.

Bu tür bir etnik nefretin toplumda kaygı yaratması üzerine Başbakan Erdoğan bunları kızgın ifadelerle kınadı.

Uzun yıllar PKK’ya karşı savaşan emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, başbakanın kaygı duymakta haklı olduğu görüşünde. Son haftalarda tırmanan çatışmalarda elliyi aşkın Türk askerinin öldüğünü belirten General Solmaztürk bunun kaygı verici bir etnik kutuplaşmaya yol açtığını söylüyor.

Soğukla boğuşan depremzedelerin en büyük sorunu çadır tedariki oldu
Soğukla boğuşan depremzedelerin en büyük sorunu çadır tedariki oldu

Güneydoğu’daki saldırılara tepkinin giderek arttığını, halkın bir karşılık beklediğini belirten Solmaztürk ancak ne bürokratlardan ne de politikacılardan bir karşılık gelmediğini vurguluyor. General Solmaztürk gerilimin giderek arttığını ve tepkilerin Kürt halkına yöneldiğini, bunun bir noktada saldırıya dönüşeceğini ve saldırılar bir başlarsa tüm Türkiye’ye yayılabileceği uyarısında bulunuyor.

Gözlemcilere göre Van depremi son derece önemli sembolik bir soru yarattı:

“Bu tür bir trajik olay, Türkiye’yi birleştirecek mi yoksa daha da mı kutuplaştıracak?”

XS
SM
MD
LG