Erişilebilirlik

Uzun Yaşamın Sırları


Uzun Yaşamın Sırları
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Amerika’da en hızlı büyüyen demografik grup 100 yaş ve üzerindekiler, Amerika’da 53 bin kişi 100 yaşın üzerinde. Amerika’nın Sesi muhabiri Julie Taboh, yaşı yüzü aşmış üç kişiyle görüştü ve uzun yaşamın sırlarını öğrendi

Amerika’da en hızlı büyüyen demografik grup 100 yaş ve üzerindekiler…Halen Amerika’da 53 bin kişi 100 yaşın üzerinde…Kısa süre önce 116. doğum gününü kutlayan Arkansas’lı bir kadın da dünyanın en yaşlı ikinci kişisi unvanını elde etti. Amerika’nın Sesi muhabiri Julie Taboh, yaşı yüzü aşmış üç kişiyle görüştü ve uzun yaşamın sırlarını öğrendi.

Marianne Arden için müzik herşey demek: “Eğer piyano çalamazsam, artık yaşamak istemem.”

101 yaşında, Avusturya doğumlu Amerikalı Marianne, piyanoyu, hala gençlik yıllarında Amerika’da farklı yerlerde sahneye çıkarken çaldığı hevesle çalıyor: “O zamanın popüler şarkılarını çalardım, bazen de kendi bestelediklerimi çalıp, söylerdim.”

Marianne aynı şarkıları bugün de çalabiliyor; hem de hepsini hafızasından. Ayrıca arkadaşları ve komşuları için haftada bir gün Maryland’daki bir halk merkezinde çalıyor.

Madeline Brown, insanlarla birlikte olmaktan zevk alıyor: “Hayatımın anlamı bu; birilerini mutlu etmek.”

Kısa bir süre önce 100. yaşını kutlayan Madeline, Başkan Obama ve eşinden tebrik kartı almış.

Her ne kadar insanlarla birlikte olmayı sevse de, Madeline hiç evlenmemiş: “Biriyle evlenip onu mutsuz etmektense, bekar kalıp herkesi mutlu etmeyi tercih ederim.”

Ancak 102 yaşında olan ve Dorothy ile 70 yıldır evli olan George Boggess için evlilik önemli.

George Boggess, “O olmasaydı bu kadar yaşayamazdım herhalde,” şeklinde konuşuyor.

George, uzun yaşamasının sırrını eşine ve büyürken öğrendiği değerlere bağlıyor: “Kiliseye gitmek zorundaydık, okula gitmek zorundaydık, bir de çalışmak zorundaydık.”

George, artık zamanının büyük bölümünü eski savaş muhariplerinin kaldığı sağlık merkezinde geçiriyor ve ömrünü uzun kılan farklı bir etkenden daha bahsediyor: “Tavır çok önemli. Her şeye göre uygun bir tavrınız olmalı. Asık yüzlü, üzgün, şikayet eden, eleştiren bir tavır içinde olmamalısınız.”

Bu tavır, George’un İkinci Dünya Savaşı’ndan sağ kurtulmasını sağlamış: “Siyah askerlerin diğer askerlerin beklentilerini karşılayamayacağına inanılıyordu. Savaş esnasında bunun böyle olmadığını kanıtladık. Savaştık, hayatta kaldık, sonunda biz kazandık.”

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden yaşlanma uzmanı Winnie Rossi, bu asırlık insanların Amerikan nüfusunun giderek artan bir bölümü olduğunu söylüyor.

Winnie, yeni açıklanan ve bazı insanların neden daha uzun yaşadıklarını inceleyen bir araştırmada görev almış. Winnie, aile geçmişinin önemli bir etken olduğunu belirtiyor: “Uzmanlar, nüfusun geneliyle karşılaştırıldığında, bir asır yaşayanların kardeşlerinin de uzun ömürlü ve sağlıklı olduğunu, bu kişilerin çocuklarının da aynı şekilde uzun ömürlü olduklarını saptadı.”

Bu da, yüz yaşın üzerinde olan elli üç bin Amerikalı için en iyi haber olsa gerek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG