Erişilebilirlik

Uzun Yargı Süreci Tecavüz Kurbanlarını Mağdur Ediyor


Geçtiğimiz hafta içinde Edirne’de üç cinsel saldırı mağduruna kendi istekleri dışında muayene yapmayı reddeden Dr. Gürcan Altun hakkında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dava açıldı. Adli Tıp Uzmanları Derneği ve Türk Tabipleri Birliği olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada doktorluk meslek ahlakının hasta ile doktor arasında güven ilişkisine dayandığını, zorla muayene yapılamayacağını ve bunun uluslararası hukuka da aykırı olacağını bildirdi.

Prof Dr. Nevzat Alkan
Prof Dr. Nevzat Alkan


Konuyla ilgili olarak Amerika’nın Sesi’ne konuşan İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı’ndan Prof Dr. Nevzat Alkan, 2005’ten bu yana cinsel saldırı davalarında muayenelerin belli kurallara bağlandığını ve savcılık izni olmadan artık bu muayenelerin yapılamadığını söyledi. Hastaların muayeneyi kabul etmediği durumlarda ise savcılığın kanunen zorlama olanağı olduğunu ve bunun hukukçular ve doktorlar arasında bir sorun yarattığını belirtti. Alkan, kolluk güçlerini kendi emirlerinde gören hakim ve savcıların tüm çalışanları kendi kararlarına bağımlı olarak görmesinin yanlışlığına da dikkat çekti.

Türkiye’de uzun yargılama sürelerinin de aileleri ve mağdurları hukuka başvurma konusunda çekingen davranmaya ittiğini belirten Profesör Alkan’a göre kurbanların bu tür travmaları bir an önce geride bırakabilmeleri için dava sürecinin hızlandırılması gerekiyor.

Türkiye’de insan ve çocuk haklarıyla olduğu kadar meslek etiği açısından da büyük önem taşıyan bu konuyu ele aldığımız röportajın tamamını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:34 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG