Erişilebilirlik

Uzun Yaşamanın Sırrı Mutlu Evlilik


Uzun Yaşamanın Sırrı Mutlu Evlilik
Uzun Yaşamanın Sırrı Mutlu Evlilik

Mutlu bir evlilik, ya da uzun süreli beraberlikler, sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarlarından biri olarak görülüyor. Bilim adamları bunu, hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlıklı insanların evlenip evli kalma olasılıklarının daha yüksek olmasına bağlıyor. Avrupa’da yeni yapılan ve sonuçları İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma evlilerin ölüm oranının bekarlara kıyasla yüzde 10 ila 15 daha düşük olduğunu gösteriyor.

New York kentinin Brooklyn ilçesi Belediye Başkanı Marty Markowitz her yıl 70, 80 ve 90’lı yaşlardaki Brooklynliler’i bu kulüpte verdiği partiye davet ediyor. Davet edilmenin tek koşulu, en az 50 yıldır evli olmak. Bu yılki partiye katılan 400 çift, yeniden evlilik yemini edip bol bol dans etti.

Brooklyn’de oturan Joe ve Georgia Mark 1943 yılında bir Çin lokantasında bir partide tanışmış. Joe Mark eşiyle tanışmalarını şöyle anlatıyor:

”Parti boyunca dans etmiştik. Çin yemeklerine dokunmamıştık bile. Bu Temmuz’da 67‘inci evlilik yıldönümümüzü kutlayacağız. Biz hükümet gibiyiz, planlarımızı önceden yapıyoruz.”

88 yaşındaki Joe ve 85 yaşındaki Georgia evlilikleri boyunca iki kız çocuk, iki de erkek torun yetiştirmiş, kuru temizleme işlerini yürütmüş, Joe’nun kanserle mücadelesini ve kalp krizini atlatmış. Georgia Mark şunları söylüyor:

”Çok şükür ikisini de atlattın. Ne olursa olsun ölmene izin vermeyeceğim.”

Georgia Mark eşinin sağlığında önemli bir rol oynuyor. Araştırmalara göre evli çiftlerin fiziksel ve ruhsal sağlığı bekarlara oranla çok daha iyi. New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nden sosyoloji profesörü Deborah Carr, evlenen kişilerin zaten sağlıklı olduğunu ve kendilerine iyi bakan eşlerinden yararlandıklarını söylüyor:

”Birbirini seven evli çiftler birbirlerine çok dikkat eder. Örneğin kadın kocasına sağlıklı yemekler pişirir, ilaçlarını zamanında almasını sağlar. Erkek de karısının buzlu kaldırımlarda yürürken koluna girer, düşmesini önler. Fiziksel olarak eşler birbirlerini korur ve kollar. Ancak en önemlisi evliliğin duygusal sağlığa katkısı. Hayatınızda konuşacak, dertleşecek, duygularınızı paylaşacak birinin olması duygusal sağlığın korunması açısından çok önemli.”

Profesör Carr’a göre, özellikle evli erkekler daha uzun yaşayor, hem evli kadınlarda hem de erkeklerde depresyon daha az görülüyor. Evli çiftler yaşlandıkça daha az tartışıyor ve birbirleriyle vakit geçirmekten daha çok hoşlanıyor. Tıpkı 68 yıllık beraberlikten sonra hala birbirlerinin en yakın arkadaşı olduklarını söyleyen Joe ve Georgia gibi.

XS
SM
MD
LG