Erişilebilirlik

Uzmanlardan Antibiyotik Uyarısı


Uzmanlardan Antibiyotik Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Uzmanlar, yeni antibiyotiklerin acil olarak geliştirilmemesi halinde kişilerin geçmişte olduğu gibi basit enfeksiyonlar nedeniyle ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü, bilimadamlarına yeni ilaçlar geliştirmeleri, hükümetlere de bu araştırmalara fonlarla destek vermeleri çağrısında bulundu.

Dünya, basit enfeksiyonların yeniden tehlikeli bir hale dönüşmek üzere olduğu bir evreye giriyor. Uzmanlar kaygılı.

Doktor Trish Perl, ”Birdenbire 50, 60, 70 yıl önce, antibiyotikler keşfedilmemişken doktorluk yapmanın nasıl bir iş olduğunu görüyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

İnsan sağlığına karşı en büyük risk unsuru oluşturan bakterilerle mücadelede yeni antibiyotiklere ihtiyaç var. Huzurevlerinde yaşayanlar ve hastanelerdeki hastalar, büyük risk altında.

Yetişkinlere oranla bağışıklık sistemleri daha zayıf olan ve yetişkinlerden daha düşük dozda antibiyotik alabilen çocuklar da tehlikede.

Doktor Michael Bell, ”Uzun zamandır farklı antibiyotik kaynaklarının hizmetimizde olduğu rahat bir dönem geçiriyorduk. Ne zaman bir antibiyotik etkisini yitirse yeni kaynaklara yöneliyorduk” diyor.

Ancak devir değişti. Amerika 2010’da yeni antibiyotikler üretmeye başladı.

Joe Larsen, ”Yeni antibiyotik kaynaklarımız var ancak sayıca yeterli değiller. İlaca direnç gösteren bakterilerin sayısı çok daha hızlı bir şekilde artıyor,” diyor.

Yeni kaynaklar, normal mütasyonlarla da başa çıkmaya yetmiyor. Yeni ilaçlara direnç göstermek için sürekli evrim geçiren bakteriler, mutasyon becerisi elde ettikleri anda bu beceriyi diğer bakterilere de geçirebiliyor.

Dr. Laure Hicks, ”Sadece Amerika’da her yıl antibiyotiğe direnç gösteren 2 milyon enfeksiyon vakası görüyoruz. Bu vakaların 23 bini ölümle sonuçlanıyor” şeklinde konuşuyor.

Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, hastane ve doktorlardan, antibiyotikleri aşırıya kaçmadan kullanmalarını istiyor. Ancak aşırı kullanım dışında ilaçları yararsız kılan başka etkenler de var.

Dr. Michael Bell, ”Antibiyotik direnci sadece aşırı miktarda antibiyotik kullanmaktan değil, enfeksiyonların hijyen yetersizliği nedeniyle yayılmasından da kaynaklanıyor. Mikroplu yüzeylerle istenmeden de olsa temas etmek de büyük bir sorun” diyor.

Hastalar da bu mücadeleye katkıda bulunabilir. Hastaların kendilerini iyi hissetseler bile yazılan antibiyotiklerin hepsini kullanmaları son derece önemli. Yine de küresel çapta antibiyotik sonrası çağın getireceği olası felaketlere karşı önlem almak şart.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG