Erişilebilirlik

Uzmanlara Göre Trump Hala Başkanlığa 'Geçiş Dönemi' Yaşıyor


Uzmanlara Göre Trump Hala Başkanlığa 'Geçiş Dönemi' Yaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Başkan Trump’ın kamuoyundan aldığı destek oranı, geçtiğimiz hafta yapılan anketlere göre tekrar düşüş gösterdi. Henüz on haftadır işbaşında olan Başkan Trump’ın destek oranı, araştırma şirketi Gallup’a göre yüzde 35 seviyesine indi. Başkanlığının henüz başında olan biri için bu oran, oldukça düşük. Kimi uzmanlara göre eski Başkan Barack Obama’nın sağlık hizmetleri yasasını iptal edip yerine yenisini getirme sözü veren Trump’ın bunu başaramaması, siyasi açıdan adeta ‘reset’ düğmesine basma, yani bir anlamda fabrika ayarlarına dönme girişiminde bulunmasına neden olabilir.

Trump ne zaman moral ihtiyacı hissetse seçim kampanyası havasında düzenlenen mitinglere katılıyor.

Partisi içindeki bölünmeler nedeniyle Obama’nın sağlık reformu yasasını iptal etmeyi başaramayan Trump, toparlanmaya çalışıyor.

Brookings Enstitüsü’nden Bill Galston’a göre henüz erken olmasına rağmen Trump’ın stratejisini ‘reset’lemesi yani yeniden başlatması gerekebilir.

Eski rakibi Jeb Bush dahil kimi çevreler, Trump’ı daha ‘başkanca’ davranmaya ve Twitter alışkanlığını bırakmaya davet ediyor.

Eski rakibi Hillary Clinton dahil Demokrat Parti’nin ise Trump’ın sağlık yasası yenilgisiyle kendilerini güçlendirdikleri gözleniyor.

Cumhuriyetçi strateji uzmanı John Feehery’ye göre sağlık yasası fiyaskosu, Trump’ın kendi partisindeki aşırı muhafazakar kanadın kazanma becerisinin sınırlarını ortaya koydu: ”Trump, hem sahip olduğu, hem de sahip olmadığı gücün farkına varmalı. Trump bir diktatör ya da kral değil. ‘Haydi atlayın!’ dediği zaman Kongre üyeleri ‘Yükseklik ne kadar?’ diye sormayacak. ‘Neden atlayalım?’ diye soracak.”

Franklin Roosevelt, John Kennedy, Ronald Reagan ve Barack Obama gibi, yasamada sonunda başarıyı yakalayan başkanlarının çoğu, göreve geldikleri ilk ayları zorluklarla geçirdi.

Galston şimdiyse herkesin Trump’ın hatalarından ders çıkarıp-çıkarmayacağını merak ettiğini söylüyor: “Esas mesele, göreve yeni başlayan başkanların bu işi yapmak için tam donanımlı olup-olmadıkları değil, hatalarından ders çıkarıp-çıkarmamaları ve buna göre yön değiştirip-değiştirmemeleri.”

Uzmanlar, Başkan Trump’ın da kendisinden önce gelen birçok başkan gibi başkan adaylığından gerçek başkanlığa geçiş yapmaya devam ettiği görüşünde.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG