Erişilebilirlik

Uzmanlara Göre Aşırı Stres Kanseri Tetikliyor


Uzmanlara Göre Aşırı Stres Kanseri Tetikliyor
Uzmanlara Göre Aşırı Stres Kanseri Tetikliyor

Yeni bir araştırma, kanserli farelerin, birçok oyuncak ve başka farelerin de bulunduğu ortamlarda kanserle çok daha etkili şekilde mücadele edebildiklerini ortaya koydu. Bilimadamları, elde edilen bulguların, kanser tedavisinde yeni yöntemler geliştirilebileceğini gösterdiğine inanıyor.

Yapılan araştırmada genetik olarak eş olan ve kanserli tümör taşıyan fareler kullanıldı. Bazı fareler beşli ya da daha fazla gruplar halinde, bol su ve yiyecek olan standart laboratuvar kafeslerine yerleştirilirken diğer grup, zenginleştirilmiş ortamlara konuldu. Bu gruptaki fareler yirmili ya da daha kalabalık gruplar halinde, koşma tekerlekleri, oyuncaklar ve saklanacakları kuytu bölümler bulunan kafeslerde tutuldu.

Araştırma ekibinin başkanı olan Ohio State Üniversitesi’nden Matthew During, üç hafta sonraki gözlemlerini anlatırken, ”Zenginleştirilmiş ortamdaki farelerde kanserli tümörlerin yüzde 40 oranında küçüldüğünü gördük. Bu ortamda geçirdikleri süreyi altı haftaya çıkardığımızda tümörler yüzde 80 küçüldü. Tümörler sadece küçülmekle kalmadı, aynı zamanda farelerin yüzde 17‘sinde kanserli tümörler tamamen kayboldu. Zenginleştirilmiş ortam olağanüstü bir etki yarattı,” diyor.

Deneylerin birkaç yıl sürdüğünü belirten Matthew During, zenginleştirilmiş ortamda tutulan farelerin, yaşadıkları hafif stres ve etkileşim sayesinde yağ hücrelerinin leptin hormonu salgılamayı durdurduğunu söylüyor. Leptin hormonu, kanserin büyüyüp yayılmasını hızlandırıyor.

Martin During’e göre, bu araştırma, beynin yağa nasıl hükmettiğini anlamamızı sağlıyor. Karmaşık ve zorlu ortamlarda uyarılan beyin, yağlara, bu hormonu salgılamaması için komut gönderiyor. Bu hormon, kanseri tetikleyerek büyümesine yol açıyor. Bu araştırmadan elde edilen en önemli bulgu da bu.

Gen terapisi uzmanı olan Matthew During, leptin hormonunu kontrol eden geni değiştirecek etkiyi yaratma üzerinde çalışıyor. Ancak araştırma, daha kolay bir çözümün de işe yarayacağını gösteriyor.

Uzman During’e göre, toplumda daha aktif rol almak, sosyal olmak, her zaman alışık olduğumuz çevrelere değil, sosyal olarak daha zorlayıcı ortamlara girmek çok yararlı olabilir. During, “Bu araştırma, kanseri yenen hastalarla çalışan araştırmacılara, nasıl bir yaşam tarzı benimsenmesi gerektiği konusunda bazı ipuçları verebilir,” diyor.

Matthew During’in zenginleştirilmiş ortamların yaratacağı hafif stresin kansere bağlı hormonların oluşumunu engellemesiyle ilgili araştırmasının sonuçları ‘Cell’ adlı tıp dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG