Erişilebilirlik

Uzmanlara Göre ABD Seçimlerinde Hile Riski Son Derece Az


Uzmanlara Göre ABD Seçimlerinde Hile Riski Son Derece Az
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Geçtiğimiz hafta, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın, seçimlere hile karıştırılmasıyla ilgili yorumları Amerika ve dünyada büyük yankı yarattı. Özgür ve adil seçimler, Amerika’da ve dünyanın birçok ülkesinde, demokrasinin temel taşı olarak kabul edilir. Uzmanlar, istatistiklere göre Amerika’da hileli seçim riskinin yok denecek kadar az olduğunu hatırlatırken, bu yılki seçim döneminin birçok nedenden dolayı sıradışı olduğu ve sorun yaşanabileceği uyarısı da yapıyor.

Cinsel taciz iddialarının ardından seçim anketlerinde inişe geçen Donald Trump, başkanlık seçim sürecinin hileli olduğu iddialarını yeniden gündeme taşıdı.

Trump’ın seçim süreciyle ilgili iddiaları, hem Cumhuriyetçiler, hem de Başkan Barack Obama dahil Demokratlar’ın tepkisine yol açtı.

Seçim sürecinin hileli olmadığı konusunda görüşbirliği içinde olan seçim uzmanları, başka sorunlar çıkabileceği konusunda uyarıyor.

Bu yılki seçimlerde, üç yıl önce Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği, 1964 Oy Kullanma Hakları Sözleşmesi’ndeki bazı koruyucu maddeler uygulanmıyor. Bunlardan biri de Federal Seçim Gözlemcileri Programı.

2012 yılında Adalet Bakanlığı, 23 eyalete 780’den fazla gözlemci gönderdi. Bu yıl ise, gözlemci gönderilen eyalet sayısı beşin altında.

14 eyalet, yeni seçmen yasaları uygulamaya hazırlanıyor. Seçmen kimliğinin doğrulanmasında kullanılan yöntemler değiştiriliyor.

Federal gözlemcilerin yokluğunu doldurmaya çalışan bazı sivil toplum örgütleri, seçmenlerin arayabileceği özel telefon hatları kurdu.

Birçok uzman bu seçim yılının sıradışı olduğunu ve bu durumun, seçim gününe de yansıyacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG